Marghem: “N-VA wil gewoon geen kernuitstap”

Energieminister Marie-Christine Marghem (MR)
BELGA Energieminister Marie-Christine Marghem (MR)
“Het is van het grootste belang om zo snel mogelijk de kaderwet over het capaciteitsvergoedingsmechanisme te stemmen, om ten laatste in 2021 te kunnen beginnen met de aanbestedingen van de gascentrales. Op die manier kunnen we de kalender voor de kernuitstap respecteren, maar dat is gewoon niet wat de N-VA wil.” Zo reageert Energieminister Marie-Christine Marghem (MR) op de kritiek van de voormalige regeringspartner.

N-VA liet begin dit jaar weten de regering in lopende zaken te willen helpen om nog voor de verkiezingen met een steunmechanisme voor nieuwe gascentrales te komen. Maar de partij wil niet dat de gezinnen daarvoor een extra bijdrage op de energiefactuur moeten betalen. Energieminister Marie Christine Marghem (MR) schat die bijdrage op zo'n 15 euro per jaar. N-VA heeft ook weinig begrip voor het feit dat de minister niet communiceert over de kostprijs van de nieuwe centrales.

Elektriciteitsprijs

“Maar dat is gewoon onmogelijk”, reageert Marghem. “Het capaciteitsvergoedingsmechanisme is gebaseerd op de concurrentie tussen de verschillende operatoren, zodat de consument zo weinig mogelijk moet steunen.” Omdat er nog geen aanbesteding is, zijn er ook nog geen aanbiedingen van de operatoren. “Ook de elektriciteitsprijs op het moment dat de nieuwe centrales in werking treden, speelt een rol. De financiering zal dus pas worden uitgewerkt in uitvoeringsbesluiten, na de stemming van de kaderwet. De schatting van 15 euro per gezin komt uit de studie van het Planbureau en professor Johan Albrecht.”

 Marghem betreurt naar eigen zeggen de agressiviteit en de veralgemeningen van voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA). “Hij lijkt campagne te willen voeren op de rug van zijn voormalige partners.” Francken tweette vanochtend dat veel MR-ministers al jarenlang een blok aan het been zijn.

Betaalbaarheid

CD&V is er vrij gerust in dat het mechanisme er nog voor de verkiezingen komt. “Maar ook wij maken ons zorgen over de betaalbaarheid van de factuur”, zegt Leen Dierick, energiespecialist van CD&V. “In het regeerakkoord staat dat er een energienorm moet komen, om te vermijden dat de elektriciteit bij ons veel duurder wordt dan in de buurlanden. Daarover blijft het stil bij Marghem.”

“We kunnen het steunmechanisme voor de gascentrales ook met andere partijen goedkeuren. Iedereen wil een kernuitstap in 2025", aldus Dierick. “Het capaciteitsvergoedingsmechanisme, de subsidie voor de gascentrales dus, is besproken in de regering toen N-VA daar nog deel van uitmaakte", reageert Kamerlid Leen Dierick. "Het is echter niet meer mee bekrachtigd door N-VA. Het zal nu als wetsvoorstel in het parlement worden gebracht, en ik hoor dat er ook andere partijen bereid zijn om het mee goed te keuren.”

 Leen Dierick is Kamerlid en energiespecialist van CD&V
BELGA Leen Dierick is Kamerlid en energiespecialist van CD&V34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Dat heeft ze goed gezien, eindelijk. Nu uitstappen en de prijs van onze stroom zou wel eens kunnen verdubbelen. Slecht nieuws voor wie nu al niet kan betalen volgens de fake-sociale partijen. Slecht nieuws voor de industrie die wel eens andere oorden zou kunnen opzoeken. Slecht nieuws voor de werkgelegenheid en onze welvaart in het algemeen. Dank zij Groen en de na-lopers van de natuur-hype.

 • joseph lemmens

  Marghem trekt aan de kar en N-VA hangt aan de kar. Er is wel zeker een alternatief: zoals Claus-gascentrale van Maasbracht 1.7 GigaWatt op slechts enkele kilometers van de Belgische grens. RWE staat te trappelen om deze centrale ten dienste te stellen van het Belgisch energienet. N-VA doet weinig of geen moeite om ons huidig en toekomstig heikel energiedossier op te lossen.

 • André Herbots

  Vraag mij af vanwaar de elektriciteit moet komen als alle auto's binnenkort elektrisch rijden.Zonnepanelen en windmolens zullen niet voldoende zijn. Dus kerncentrales zullen nodig zijn.

 • Daniel Meuleman

  Ik wil géén kernuitstap Mr Mertens. Ik wil dat men kerncentrales bouwt om onze energie behoefte te voldoen, en dat gaat niet gebeuren met zonnepanelen en windmolens.

 • Anna Pauels

  Eerst zorg je voor een alnetrnatief voor je iets opzegt of afsluit, dat doe je in een huishouden toch ook? Maar in Belgie blijkbaar niet. En hoe duur wordt de energie daarna? Onbetaalbaar voor diegene die zich geen zonnepanelen kan aanschaffen ? Oh, maar dat verzwijgen we even, hé Madammeke