Marghem moet huiswerk overdoen: minister wil niet weten van goedkoop alternatief gasplan

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) heeft geen rekening gehouden met de wil van haar coalitiepartners om een Nederlandse gascentrale in haar 'gasplan' een faire kans te geven. Nochtans zou de centrale met een capaciteit van 1.300 megawatt kunnen instaan voor meer dan een derde van de ­capaciteit (3.600 megawatt) die nodig is.
Photo News Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) heeft geen rekening gehouden met de wil van haar coalitiepartners om een Nederlandse gascentrale in haar 'gasplan' een faire kans te geven. Nochtans zou de centrale met een capaciteit van 1.300 megawatt kunnen instaan voor meer dan een derde van de ­capaciteit (3.600 megawatt) die nodig is.
Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) heeft geen rekening gehouden met de wil van haar coalitiepartners om een Nederlandse gascentrale in haar 'gasplan' een faire kans te geven. Dat schrijft De Standaard vandaag.

De federale ministerraad bespreekt vrijdag het plan voor de gascentrales die in 2025 de kerncentrales moeten vervangen. Normaal had dat plan er eind mei al moeten liggen.

Vorige week kwam het eerste ontwerp, maar dat werd meteen van tafel geveegd door Open Vld, CD&V en N-VA. "Marghem biedt geen faire kans aan de gascentrale in het Nederlandse Maasbracht", klinkt het bij haar coalitiepartners. Nochtans zou de centrale met een capaciteit van 1.300 megawatt kunnen instaan voor meer dan een derde van de ­capaciteit (3.600 megawatt) die nodig is.

Overcapaciteit

De centrale in Maasbracht is eigendom van het Duitse energiebedrijf RWE. Door overcapaciteit bij onze noorderburen is ze al vier jaar inactief. RWE zegt dat de enige uit­gave om elektriciteit te leveren aan België, een kabel is van dertien kilometer om de grens over te steken.

Als Maasbracht niet meedoet, speelt dat in de kaart van de Belgisch-Franse energieproducenten Engie en EDF-Luminus, die eveneens gascentrales willen bouwen.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  Al onze politiekers verplichten de zuinigste huishoud-toestellen te kopen net als wie tegen kernenergie is en lichten doven eens jullie bureau of werk verlaten dan geen gans weekend licht brand voor niks ! dit zou al 1 gas-centrale schelen

 • bob jansens

  volgens een andere Vlaamse krant zou met het integreren van die RWE centrale een investering gemoeid zijn van zo'n 200 miljoen, terwijl een nieuwe extra gascentrale zo'n 1,2 miljard zou kosten. Het prijsverschil moet wel door de verbruikers betaald worden... Als Marghem niet wil weten van die RWE centrale waarop wacht de Vlaamse Regering dan om via het "Vlaams Energiebedrijf" een overeenkomst te sluiten met RWE en deze centrale in het net te integreren?

 • roland peeters

  Volgen onze politiekers geen nieuws? Nederland is volop bezig hun gasvelden te sluiten en in alle nieuwbouw wijken geen gas meer aan te leggen om stilaan Nederland gasvrij te maken.En de milieu doelstellingen halen... waarom vallen vliegtuigen niet onder vervuiling,zelfs geen btw of accijnzen?

 • Joske Martens

  Daarmee zie je maar hoe de Walen nog altijd zo graag aan de Fransen denken en willen helpen. Dus historisch gebondenheid zit toch diep ingebakken. De franse energiemaatschappij heeft de belgen genoeg gemolken.

 • Ludovic De Beuckeleer

  of hoe we weer dure energie moeten kopen bij onze frans sprekende zuiderburen.