Exclusief voor abonnees

Marc Van Ranst pleit voor systeem waarbij reiziger kan zien hoe vol een trein zit: “Staanplaatsen moeten we absoluut vermijden”

De reiziger moet vooraf weten of er nog zitplaats is op zijn trein, vindt Marc Van Ranst
Florian Van Eenoo Photo News De reiziger moet vooraf weten of er nog zitplaats is op zijn trein, vindt Marc Van Ranst
Overvolle treinen naar de kust, chaos in het station van Oostende, en straks nog eens extra treinen naar de kust: burgemeester Tommelein wil een reservatieysteem, maar noch de NMBS noch de treinreizigers vinden dat een goed idee. Voor viroloog Marc Van Ranst is één ding heel belangrijk: “De reiziger moet vooraf weten of er nog zitplaatsen zijn. Want staanplaatsen moeten we absoluut vermijden.”

Je hebt 13% van dit artikel gelezen
53 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc De Metsler

  Een systeem, wel niet moeilijk he dat Tommelein en Van Ranst zich eens bemoeien met hun taak en niet met de NMBS die weten goed genoeg wat ze moeten doen, van wanneer gaan die heren nu al wetten stellen aan de NMBS.

 • Hans Plas

  Een systeem? Dat nmbs de ramen van de treinen eens kuist, dan kan je het zien.

 • Johan Billiet

  Met alle respect voor prof. Van Ranst maar deze schijnt blijkbaar weinig de trein te nemen, vooral in de zomerperiode en vooral deze met bestemming kust. Vaak moet je al van in Leuven rechtstaan daar trein hopeloos overvol. Door de spontane besluitvorming van de reiziger om een bepaalde trein al dan niet te nemen, kan je nooit op voorhand zeggen hoeveel plaatsen bezet zijn...en verder op de reis bezet zullen worden..

 • piet devlieger

  Van Ranst zou er beter voor pleiten dat de mensen de trein en het openbaar vervoer zoveel mogelijk mijden - net als vliegtuigen trouwens. Wie nu een overvolle trein neemt speelt met zijn gezondheid en leven en dat van anderen. Is dat nu echt nog niet doorgedrongen ?

 • bob jansens

  Overheid zou beter investeren zodat meerdere kustgemeenten per trein bereikbaar zouden zijn, denk maar aan Middelkerke, Nieuwpoort, De Haan. Dan zouden de mensen veel beter verspreid kunnen worden over het ganse kustgebied.