Marc Van Ranst pleit voor gezond verstand: “Binnenkort richtlijn nodig om veters te knopen”

Viroloog Marc Van Ranst.
BELGA Viroloog Marc Van Ranst.
Sommige grootouders mogen, onder voorwaarden, weer op hun kleinkinderen passen, kondigde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zondag aan. Onder meer de leeftijdsgrens van 65 jaar werd op veel kritiek onthaald, al roepen experts op om gezond verstand te gebruiken bij de interpretatie van de richtlijn.

“Grootouders die niet tot de risicogroep behoren mogen weer op de kleinkinderen passen als zij in de gekozen sociale bubbel zitten”, kondigde minister Beke zondag aan. Op de informatiewebsite van de overheid wordt de maatregel verder verduidelijkt: enkel grootouders die niet in een risicogroep zitten, kunnen genieten van de versoepeling. Voor de overheid vallen alle 65-plussers in de risicogroep, zo blijkt. In verschillende nieuwsuitzendingen gisteren kregen experts vragen voorgeschoteld van verontruste grootouders. Onder meer viroloog Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep rond de exitstrategie, liet weten dat “gezond verstand belangrijk is in deze gezondheidscrisis”. 

Ook viroloog Marc Van Ranst waarschuwde op Twitter voor te veel richtlijnen: “Ik leef graag in een land dat op een volwassen manier met haar burgers omgaat. Binnenkort is een richtlijn nodig om veters te knopen.”  

Lees ook: “Waarom mogen skateparken open, en speeltuinen niet? En waarom mag een rit met de motor wel, maar met de oldtimer niet?” (+)
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yvan Lissens

  Als ik hoor hoe velen de "regel van 4" creatief interpreteren (lees omzeilen), dan zou ik niet teveel rekenen op gezond verstand. Blijkbaar beseffen sommigen niet dat ze met mensenlevens aan het spelen zijn.

 • Paul Loman

  Van Ranst begint eindelijk te praten op een manier die me bevalt..gezond verstand gebruiken ...vooral einde zomer als het virus weer de kop opsteekt! Komende maanden zijn we van Corona af!

 • LUDO SPRANGERS

  Gezond verstand gebruiken moeten de politici gebruiken.Virologen geven raadgevingen.Dat is positief.Toch moet men voorzichtig zijn om iemand op te hemelen. We zijn met iets bezig waar alles nog niet van gekend is. Stel dat onze virologen blunders maken(hopelijk niet) dan ben ik benieuwd wat commentaar ze gaan krijgen. Gezond verstand maar voorzichtigheid,afstand houden,goede hygiëne en mondmaskers waar nodig.

 • Karina Castille

  Mijn kleinkinderen wonen in Nederland wanneer mag ik de grens over om ze te zien ik ben maar 55 jaar dus wanneer mag het

 • John Waldack

  Erik Blekens, als Vlaming in China wonend kan ik je verzekeren dat hier in China wel degelijk mensen met gezond verstand rondlopen die je niet moet vertellen of mondmaskers al dan niet nut hebben, ze dragen ze sowieso en dat de meeste ook een kritische geest hebben, het klopt wel enigszins dat het horen, zien en zwijgen is maar in Europa kun je zeggen wat je wil, ze luisteren toch niet zolang je maar mooi al je belastingen betaalt en uiteindelijk werkt om al de politici te onderhouden.