Marc Van Ranst krijgt politiebescherming na dreiging uit extreemrechtse hoek

Marc Van Ranst.
Bart Leye. Marc Van Ranst.
Viroloog Marc Van Ranst krijgt sinds kort politiebescherming. Al enkele weken rijdt er een politieauto rond zijn woning in Willebroek. De politie had informatie over “enkele tastbare plannen” van extreemrechtse sympathisanten, vertelde Van Ranst aan Techmag, de interviewreeks van blogster Magali De Reu op YouTube. Van Ranst bevestigt het politieoptreden bij VTM NIEUWS, maar blijft er rustig onder. “Ik zie niet in waarom dreigementen iets zouden moeten veranderen aan wat ik doe.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Om het uur komt de politie langs”, zegt de viroloog in het interview dat op YouTube verscheen. Zo’n drie weken geleden ging de politiebescherming van start. “Toen waren er blijkbaar tastbare plannen waar de politie van op de hoogte was.” Van Ranst kent zelf de inhoud van de bedreiging niet, zegt hij aan VTM NIEUWS. De bedreiging werd opgepikt door de federale politie en doorgegeven aan de politiezone Mechelen-Willebroek.

Extreemrechts

Het aanbod om een politiepatrouille aan zijn woning te laten postvatten, sloeg Van Ranst af. Sindsdien surveilleert de politie wel op gezette tijden in de buurt van zijn huis in Willebroek (Antwerpen). Er is ook een telefoonnummer dat hij kan bellen bij verdachte zaken.

De lokale politie Mechelen-Willebroek gaat zelf niet in op de zaak en zegt “dergelijke informatie niet te mogen delen”, meldt De Morgen. Zelf bevestigt Van Ranst dat de dreiging uit 
extreemrechtse hoek komt. “Ik volg extreemrechts al meer dan dertig jaar, en ja dat komt uit die hoek. Maar ik weet ook dat het veel geblaat en weinig wol is.”

Schrik heeft de professor - die vaak wordt verweten een “linkse viroloog” te zijn - naar eigen zeggen niet. Ongerust is hij evenmin. “Omdat ik weet dat de politie dit onderzoekt, of toch ernstig neemt”, klinkt het.

Ook virologen hebben recht op een mening, zelfs een politieke mening

Marc Van Ranst

Sociale media

Van Ranst is een van de leidende virologen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus in ons land, maar bij velen ligt hij niet in de bovenste schuif. Op sociale media botst het vaak tussen Van Ranst en figuren uit extreemrechtse hoek. Hoe gaat hij met al die kritiek om? “Wanneer er dingen gebeuren, moet je dat voorspellen. Ik heb dat gedaan en dan geeft mij dat geen slecht gevoel.” Kritiek komt er sowieso altijd, weet de viroloog. “Dat is de prijs die je betaalt.” Zijn gezin - Van Ranst heeft een vrouw en zoon - “is dat gewoon”.

“Het interesseert mij niet of ik een zondebok ben. Mij interesseert wat we kunnen doen om de gezondheid van zoveel mogelijk mensen te kunnen bevorderen.” Wanneer politici, “en soms vooraanstaande politici, een sfeer creëren die zulke dingen populair maakt, dan geeft dat wel een zeker gevaar”. “Ook virologen hebben recht op een mening, zelfs een politieke mening”, voegt hij nog toe in VTM NIEUWS.

Op de achtergrond zal Van Ranst nu zeker niet verdwijnen. “Ik zie niet in waarom dreigementen iets zouden moeten veranderen aan wat ik doe.”

Onderzoek

Het parket van Limburg opent een opsporingsonderzoek naar de bedreigingen, zo meldde VTM NIEUWS. Intussen is dat een gerechtelijk onderzoek geworden. Dat wil zeggen dat er een onderzoeksrechter is aangesteld, die het onderzoek naar de feiten zal leiden. Dat heeft persmagistraat Pieter Strauven bevestigd. “We nemen die feiten zeer ernstig”, aldus Pieter Strauven, die voorlopig weinig kwijt kon. 

Lees ook:

Intimi over de felheid van Van Ranst op Twitter: “Als hij het nodig vindt om te provoceren, zal hij het niet laten. Het is meer strategie dan emotie” (+)

“Als kind vertrouwden mensen hem al, en hij kon het toen ook al goed uitleggen” - Op zoek naar de roots en de jeugdjaren van viroloog Marc Van Ranst (+)

De jonge jaren van Van Ranst: “Hij moest niet veel moeite doen om de interesse van vrouwen te wekken” (+)
42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel Desmet

  Die man is mediageil, das alles. Hij is waarschijnlijk in staat om zichzelf een blauw oog te slaan om toch maar vooraan te mogen staan als er een camera in de buurt is. De media smult er natuurlijk van

 • Carl Vangenechten

  Virologen hebben natuurlijk recht op een eigen politieke mening maar ze mogen hun positie als geneeskundig expert niet misbruiken om politieke ideeën te verspreiden.

 • Sofie Ducheyne

  Er is niemand die hem om zijn politieke voorkeur vraagt, dat hij gewoon zijn job eens zou doen maar dzt blijkt zelfs niet te lukken

 • Freek De Meyer

  Hoge bomen vangen veel wind. Als je steeds kritiek geeft op bepaalde partijen en op mensen die een gelijkaardige mening volgen, dan ga je op den duur de boemerang in je gezicht terug krijgen.

 • Paul Loman

  Van Ranst bedreigen is er ver ver over..kritiek richting hem is wel meer dan terecht..hij daagt VB-ers uit op zijn twitterfeed. Nu ben ik geen VB-er, maar als je hem kritische vragen stelt over Corona (wat ik doe) dan blokkeert hij je direct. Dat is jammer dat hij de discussie niet op inhoud aangaat. 2 maart zei hij nog..’alleen de verkopers van mondkapjes worden er beter van’.’mondkapjes helpen niet’..