Marc Descheemaecker: "Socialistische ministers veranderen niet zo graag"

Marc Descheemaecker.
BELGA Marc Descheemaecker.
Volgens Marc Descheemaecker (N-VA), voormalig topman van de NMBS, hebben de Belgische spoorwegen vandaag de historische kans om verandering door te voeren. "Er is nu eindelijk ook een regering en een minister die dat wil." Dat zei hij vanmorgen op Radio 1.

Descheemaecker moet vandaag voor de Nederlandse Fyra-commissie verschijnen waar hij uitleg moet geven over de Belgische kant van het verhaal. Toch ziet hij daar niet tegen op. "Er zijn nog veel technische aspecten met een beetje onduidelijkheid, en ik kan helpen om opheldering te geven", zo zei hij daarover. Volgens Descheemaecker is de Nederlandse kritiek op ons land verstomd omdat hij erin is geslaagd de NMBS "zonder 1 euro schade uit het dossier te halen, terwijl in Nederland honderden miljoen verloren gegaan zijn."

Over het beleid van de NMBS in eigen land vindt de voormalige spoorbaas de stakingen van de afgelopen maanden bijzonder jammer. "Ik vind dat de vakbonden heel hard voor verandering zouden moeten gaan. Er is nu eindelijk een minister (Jacqueline Galant (MR), red) en een regering die verandering wil hebben. We hebben de historische mogelijkheid om verandering door te voeren."

Die verandering kon Descheemaecker in zijn tijd naar eigen zeggen moeilijk doorvoeren. "Ik heb een aantal socialistische ministers boven mij gehad en die veranderen niet zo graag. Belastinggeld wordt ook gemakkelijker uitgegeven door socialistische dan door ander ministers."

'Belastinggeld wordt gemakkelijker uitgegeven door socialistische dan door ander ministers'

Mark Descheemaecker