Marc Coucke wil museum voor moderne kunst bouwen

Marc Coucke.
BELGA Marc Coucke.
Marc Coucke heeft grote ambities voor Durbuy. De miljardair wil in de Waalse stad niet alleen een ecologisch pretpark uitbouwen, maar ook een museum voor moderne kunst oprichten. Dat heeft burgemeester Philippe Bontemps (cdH) bekendgemaakt op de gemeenteraad. Couckes plannen worden niet bij iedereen even enthousiast onthaald.

Nadat Coucke eerder dit jaar al meerdere terreinen opkocht in Durbuy, waaronder dat van het pretpark Durbuy Adventure, wil hij zijn eigendom nu uitbreiden tot meer dan honderd hectare. Bewoners maken zich zorgen, want het terrein waar Coucke zijn zinnen op gezet heeft, omvat onder andere enkele campings.

De burgemeester, die de plannen van Coucke toejuicht, probeerde woensdagavond te sussen tijdens de gemeenteraad. "Alles zal beslist worden in overleg met de betrokkenen ter plaatse", klonk het. Bovendien heeft hij al contact gehad met het DNF (Département de la Nature et des Forêts), de Waalse tegenhanger van het Agentschap voor Natuur en Bos, en het Europese netwerk Natura 2000, om te verzekeren dat er geen illegale constructies opgetrokken worden.

Voor de campingbewoners die door Couckes toedoen hun (veelal tweede) woonst dreigen te verliezen, wil de zakenman een oplossing vinden, aldus nog de burgemeester. Bontemps wijst vooral op de vele jobs die de projecten zullen opleveren, en het mobiliteitsplan en de parking die Coucke belooft.