Mantelorganisaties VB op bezoek bij Duitse neonazi's

Het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ), zowat de jeugdbeweging van het Vlaams Belang, onderhoudt goede relaties met de Heimattreue Deutsche Jugend (HDJ). Vorige week werd een zomerkamp opgerold waar de HDJ kinderen drilde in het nationaalsocialisme. Dat schrijft De Morgen.

Nog vorige week trok een veertigtal leden van Voorpost, een andere mantelorganisatie van het VB, naar de Europäischer Kameradschaftsabend van de Duitse neonazipartij NPD. Twee NPD'ers, Christian Von Velsen en Christian Fischer, zijn tevens de bezielers van HDJ, en waren eerder al te gast bij het VNJ.

Het leek onschuldige padvinderij, maar onder de noemer "een avontuurlijke vakantie voor jongeren" organiseerde de HDJ vorige week een vakantiekamp met als doel een veertigtal kinderen op te leiden tot trouwe nazi's. Handdoeken met daarop hakenkruisen gestikt, landkaarten met de Duitse rijksgrenzen van voor 1918 waarop de kinderen de teloorgegane gebieden moesten duiden, zelfs dagboekfragmenten met gedroedelde swastika's in de marge. Voor de jeugdrechter volstond het als bewijsmateriaal om het kamp tot een "gevaarlijke plek voor jongeren" te verklaren. (belga/tdb)