Mannen en vrouwen apart op de bus: opmerkelijk voorstel van Islam-partij stuit op felle kritiek

Redouane Ahrouch (Islam), Theo Francken (N-VA) en Gwendolyn Rutten (Open Vld).
Galacia, Photonews Redouane Ahrouch (Islam), Theo Francken (N-VA) en Gwendolyn Rutten (Open Vld).
Mannen en vrouwen van elkaar scheiden op de bus. Met dit opmerkelijk voorstel trekt de partij Islam in oktober in minstens 28 Brusselse en Waalse gemeenten naar de kiezer. Uit Vlaamse politieke hoek wordt fel gereageerd op het plan van de islamistische partij, die vooral hengelt naar stemmen van conservatieve en vrome moslims.

Toch zegt de partij uitdrukkelijk dat ze geen extreme islam aanhangt. "We willen een islamitische staat zonder dat we willen raken aan de Belgische grondwet. Het gaat ons om de waarden van onze religie", zegt het Anderlechtse gemeenteraadslid Redouane Ahrouch en tevens penningmeester van de partij.

De partij had bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 vier kandidaten. Die in Molenbeek en in Anderlecht raakten verkozen, in Brussel niet. Dit jaar hoopt de partij wel beter te doen. Daarom komt de partij op in veertien Brusselse en veertien Waalse gemeenten. Ahrouch wil met Islam bewijzen dat extremisten een minderheid zijn binnen de moslimgemeenschap. "Veel moslims zullen op ons stemmen omdat ze het beu zijn dat ons geloof gelinkt wordt aan terrorisme. Wij willen aantonen dat de extremisten een kleine minderheid zijn", klinkt het.

Politici reageren

Het voorstel voor gescheiden openbaar vervoer valt alvast niet in goede aarde bij Vlaamse politici. CD&V-voorzitter Wouter Beke noemt het flagrant in strijd met de grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en roept op tot actie.

Ook Meyrem Almaci (Groen) is het idee niet genegen. "Gelijkheid man-vrouw is fundamenteel. Geen enkele partij kan of mag daaraan tornen", schrijft ze op Twitter.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageert fel op het voorstel. "Ik walg van deze partij Islam. Dit is waarom @SafaiDarya (vrouwenrechtenactiviste en N-VA-politica, nvdr.) en duizenden andere vrouwen uit Iran moesten vluchten. Dit is niet Europa, dit is spuwen op Europa."

Safai Darya (N-VA) groeide op in Iran, maar woont intussen al 18 jaar in België. Ze maakte de sharia aan de lijve mee in haar geboorteland. "Nooit gedacht dat ik er hier tegen zou moeten vechten", schrijft ze op Twitter.

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten waarschuwt in een videoboodschap dat iedereen die onze vrijheid aanvalt ons zal tegenkomen. "Elke dag opnieuw. En we zijn met heel veel. Vrouwen en mannen werken, feesten, zwemmen en leven hier samen. En dat gaat zo blijven."

"Geen enkele toegeving op de waarden van de verlichting. Wie anders wil, kan beter elders gaan", klinkt het bij N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever"De partij Islam wil 'niet raken aan de Grondwet', maar wel mannen en vrouwen apart op de bus", werpt partijgenoot en Vlaams minister-president Geert Bourgeois op.

Sp.a'ster Yasmine Kherbache noemt het Islam-idee "achterlijk", waarna ze uithaalt naar De Wever. "Opkomen voor de waarden van de verlichting vraagt wel meer dan 'niet toegeven' te roepen."

Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) vindt het voorstel "ronduit choquerend". "Van invoering sharia kan in Brussel geen sprake zijn! Nooit!! Ik vraag aan Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen om dit te onderzoeken." Ook viroloog Marc Van Ranst uit zijn ongenoegen op Twitter.
225 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dominique van damme

  Ja is ne goede dat het komt zeggen wie sloeg zijn vrouw af wel in ons land is het anders België is modern

 • Steve Van der Vekens

  Ga naar Egypte met uw boerenvoorstellen.

 • wilfried stockmans

  met zen allen GEEN islam partijen meer wij hebben dat al met de sp-a,weg ermee of is dat geen discriminatie misschien wat die allemaal proberen te doen. vrouwen laat jullie horen jullie zijn de gelijke van de man dus evenveel recht.

 • Marc Baeyens

  Ik walg van de 'sociale' linkse partijen die onder het mom van vredelievendheid onze eigen normen en waarden met de voeten treden uit kiezersjacht op moslims. Tot het rekruteren van stemmen aan moskeeën toe. Laten we nooit vergeten wie het moslimextremisme in België een zetje heeft gegeven. Binnen tien-twintig jaar heeft de islam het voor het zeggen in veel gemeenten.

 • SAM Bedfort

  Logisch. De boel opsplitsen werkt blijkbaar in Vlaanderen, dus waarom zouden zij het niet porberen? Of is dat splitsen ook weer een alleenrecht van de NVA?