Mannen die ouderschapsverlof opnemen onvoldoende beschermd tegen discriminatie

iStock
De Belgische wetgeving beschermt mannen te weinig als ze ouderschapsverlof willen opnemen. Dat blijkt uit een studie van het Instituut voor gelijkheid van mannen en vrouwen, waarover De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag berichten. Het Instituut vraagt dan ook om 'ouderschap' in het algemeen als grond van discriminatie in de wetgeving op te nemen. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gaat in op die suggestie.

Het Instituut meldde in 2010 dat 10 procent van de mannen problemen ondervindt bij het opnemen van vaderschapsverlof. De helft van hen wijt dat aan problemen met de werkgever. Uit onderzoek van het Instituut blijkt nu dat onze wetgeving werknemers, en dan vooral mannen, onvoldoende beschermt als ze als ouder verlof willen opnemen.

Een Europese richtlijn regelt nochtans dat werknemers die ouderschapsverlof aanvragen of opnemen, beschermd zijn tegen negatieve gevolgen van die beslissing. Maar die richtlijn is slechts gedeeltelijk overgezet naar Belgisch recht: werknemers zijn wel beschermd tegen ontslag, maar niet tegen 'ongunstige' handelingen, zoals het blokkeren van promotie of ondermijnende pesterijen.

Wettelijk is er een mogelijkheid om een schadevergoeding van zes maanden brutoloon te eisen, maar dan moet je wel kunnen bewijzen dat er discriminatie in het spel is. Vrouwen kunnen in zo'n geval beroep doen op de genderwet, die discriminatie op grond van 'zwangerschap', 'moederschap' en 'bevalling' veroordeelt. 'Vaderschap' is echter geen grond van discriminatie.

"Hoe kunnen we mannen dan aanmoedigen de gezinstaken mee op te nemen", aldus Liesbet Stevens, adjunct-directrice van het Instituut. Het Instituut lanceert daarom vandaag een aanbeveling aan de overheid. "Wanneer er klachten over discriminatie komen, kunnen we nu ­alleen optreden wanneer iemand 'man' is, niet omdat hij 'vader' is. Laten we daarom niet alleen ­'vaderschap' maar meteen ook 'ouderschap' tot grond van discriminatie maken."

Verplicht opnemen

Het Instituut voelt bovendien veel voor het Zweedse systeem. Daar is het zelfs deels verplicht om je verlof te nemen. Doe je dat niet, dan speel je het onherroepelijk kwijt. Gezinnen verliezen er zelfs een maand subsidies als de vader zijn verlof naast zich neer legt. 

Minister van Werk Peeters is bereid de discriminatiegrond van moederschap uit te breiden tot ouderschap. "Net zoals we zorgen dat moeders het ouderschapsverlof kunnen opnemen waar ze recht op hebben, moeten we ook zorgen dat vaders dat kunnen. Het kan niet dat in bedrijven druk wordt uitgeoefend op vaders, om geen of zo min mogelijk ouderschapsverlof op te nemen", vindt de minister. 

Oudervriendelijk beleid

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) vindt verplichte opnamen van het verlof "geen goed idee". "Internationale voorbeelden leren ook dat dit niet de beste praktijk is. Papa's en mee-ouders moeten gestimuleerd worden om het op te nemen via slimme prikkels. Van belang is dat zij zelf gaan inzien dat dit nuttig en nodig is. Dit vereist een cultuurverandering", zegt ze.

"Als we de situatie van jonge ouders willen verbeteren, moeten we ook het totaalpakket van oudervriendelijk beleid analyseren. Toegankelijke en betaalbare crèches zijn minstens even belangrijk in die discussie. Zeker voor ouders die allebei fulltime willen blijven werken of alleenstaande moeders die het alleen moeten zien te rooien", klinkt het bij De Block.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jesto De wilde

  Heb sinds oktober vorig jaar ouderschapsverlof in 4/5de zalig denk da ik altijd 4/5de blijf werken

 • Dries Vermeulen

  Allemaal 50+ of kinderloos hier zo te zien.. Er zijn ook vaders die effectief om hun kinderen geven en maar wat graag helpen bij het luiers verversen en papje geven. Sommigen moeten ook altijd tegendraads kunnen doen..

 • Jennifer Peeters

  Dus de mensen zonder kinderen moeten weeral meebetalen voor dat profitariaat.

 • Marc De Vos

  Een kennis van mij werkt bij een pharmabedrijf. Als ik hoor wat voor een druk ze daar leggen om het als man niet op te nemen. Schandalig gewoon.

 • Dieneke Van Oost

  Ouderschapsverlof? Onlangs hoorde ik een man zonder schaamte zeggen dat hij zijn ouderschapsverlof opnam om zijn huis te renoveren.