Manifestatie taxi's Brussel: grote verkeershinder verwacht

Wannes Nimmegeers
Aanstaande dinsdag zullen taxichauffeurs een groot deel van het Brusselse verkeer belemmeren. Ze organiseren een gezamenlijke optocht om te protesteren tegen het transportbedrijf Uber. Vooral de kleine ring zal grote hinder ondervinden.

De hoofdassen van Brussel zullen aanstaande dinsdag vanaf 05:00 uur getroffen worden door een grote manifestatie van taxichauffeurs, meldde Sam Bouchal, woordvoerder van de Belgische Federatie van taxi's (FeBeT), zaterdag.

Strijd met Uber

De noordwestelijke ring (E19) zal getroffen worden door taxi-optochten die vanaf Ruisbroeck en Zaventem zullen vertrekken, maar ook op de E40 zal de manifestatie te voelen zijn. Taxichauffeurs zullen hun wagens uiteindelijk opstellen in het Zuidstation van Brussel om te protesteren tegen Uber. De kleine ring zal de meeste hinder ondervinden.

ANP XTRA

Het evenement is bedoeld om ervoor te zorgen dat het Uber-transportbedrijf voldoet aan de geldende regelgeving. Taxichauffeurs vrezen voor hun job en vragen ook om het ontslag van de Brusselse minister van Mobiliteit, Pascal Smet.

Sociale constructie

De chauffeurs willen dinsdag een grote invloed hebben op het verkeer, maar er zal geen volledige blokkering zijn. Vooral 'filterdammen' en 'slakbewegingen' zullen het verkeer belemmeren. De chauffeurs zullen wel voorzichtig zijn om de hulpdiensten door te laten.

"We verontschuldigen ons oprecht voor de pendelaars", zei Sam Bouchal. "We kunnen het ons niet veroorloven de strijd met Uber te verliezen. Als we die toch verliezen, gaat 100 jaar aan sociale constructie verloren." De Uber-applicatie is zeer innovatief, maar de uitvinding moet sociaal vooruitstrevend zijn, anders is het geen innovatie, maar een terugval. "

De bezorgers van Deliveroo zullen ook deelnemen aan solidariteitsacties in het centrum van Brussel.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • William Smet

  William Smet Met staken heb ik geen probleem maar de echte betekenis van staken is het werk neerleggen dus in hun taxi gaan zitten en niet rijden maar niet de andere mensen beginnen couilleneren zoals altijd met stakingen , dat hier de syndicatentop met hun priveleges eens een poeje aan ruiken

 • Jan Van Overveldt

  Je moet wel een beetje stom zijn (zelfs héél veel) om een taxi in Brussel of in Zaventem te nemen. Ik werd vroeger thuis opgehaald en teruggebracht door een private taxi naar (van) Zaventem. Kostte slechts 1/3 van de Brusselse prijs en werkte perfect. Op bepaalde uren werkt openbaar vervoer niet...nietwaar?

 • Ruddy Maerschalck

  Neen, de bevolking zal kiezen. Ik rij liever mee met een student die bijverdient dan met een dikke mercedes taxi die twee keer zo duur is door prijs afspraken tussen de taxi bedrijven.

 • Harry Vermeulen

  Ik gebruik al jaren Uber. Zijn tenminst vriendelijk en je word niet opgelicht.

 • Dick DECOCK

  Eens zien of ze nieuwe wet gaan toepassen.