Manifestanten halen 'anti-daklozenhekken' in tunnel Brussel-Zuid weg

Deze Heras-hekken werden door de actievoerders losgeschroefd.
Facebook Chahr Hadji Deze Heras-hekken werden door de actievoerders losgeschroefd.
Leden van een Brussels burgercollectief hebben verschillende hekken aan de bovengrondse tramhalte aan het station Brussel-Zuid gedemonteerd. 

De manifestanten haalden de "anti-daklozenhekken" weg om aan te klagen dat deze door de gemeenten en de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij MIVB genomen maatregelen geen oplossing zijn.

De actie van vanavond dient om alle maatregelen die tegen daklozen genomen worden, af te keuren, luidt het bij de manifestanten. De Heras-hekken werden in de bovengrondse tunnel waar bussen en trams aankomen geplaatst om een deel van de openbare ruimte af te schermen. Daklozen sliepen lange tijd in die tunnel en stelden er zelfs kartonnen hutten op. De leden van het burgercollectief schroefden de aan elkaar vastgemaakte hekken los en plaatsten ze opzij tegen de muur. "De publieke ruimte is bevrijd", klonk het bij een betoger. "Ofwel worden we een stad die zich vijandig opstelt tegen deze daklozen, ofwel worden we een stad die oplossingen aanreikt."

Het burgercollectief heeft genoeg van de asociale maatregelen zoals het plaatsen van hekken of banken waar daklozen niet op kunnen slapen. De betogers eisen dat de publieke ruimte op een socialere manier wordt beheerd en voor iedereen toegankelijk is. 

Ze verwerpen ook alle tussenkomsten van de politie, om zo de criminalisering van armoede tegen te gaan. Ten slotte vragen ze nog dat er in het beheerscontract van de MIVB een verbod komt op 'anti-daklozenmeubilair'.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Timmermans

  Laat die linkse manifestanten een keer opdraaien voor de aangerichte schade. Eventueel kunnen sociale woning, OCMW uitkering en andere subsidies afgenomen worden. Vernielingen aan openbare plaatsen dienen vergoed te worden. Van iemand anders zijn spullen (ook al zijn ze van het grote publiek) blijf je af. Hoog tijd dat er eens repressief en met een lik op stuk beleid opgetreden wordt tegen mensen die de illegaliteit voeden. (Potje breken, potje betalen)

 • Fred De Meulemeester

  Proficiat aan velen! Leuk om te zien hoe op armen wordt afgerekend!!! Maar te laf om de transmigranten aan te pakken!

 • dominique castelein

  de anarchie staat voor onze voordeur,na de verkiezingen moet het waterkanon ingezet worden en al die linkse burgeridioten in Breendonk samen gebracht worden,er is daar plaats zat en het kost ons niks

 • Florien Dupond

  ik hoop dat de onderstaande allemaal dakloos worden, zeer christelijk: dat ze eens leren wat het is om dakloos te zijn te worden... en dan nergens welkom, ave maria

 • rudolf jacobs

  waarom worden die niet opgepakt en individueel beboet voor vandalisme,en het in gevaar brengen van mensen ,te lakse politie of regering alweer,die hekken staan daar met een bedoeling,en zijn geplaatst met ons geld terwijl zij ze zomaar weer kunnen afbreken ,als het hun om het welzijn van de dakloze te doen is ,het staat vrij ze mee naar huis te nemen op hun eigen kosten mooie edele zaak