Mandaat moslimexecutieve wordt niet meer verlengd

Minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft het mandaat van de Moslimexecutieve niet verder verlengd, zo maakte hij donderdagavond bekend. De Moslimexecutieve zal wel nog aangepaste subsidies krijgen om de continuïteit te verzekeren, maar men mag geen nieuwe initiatieven nemen.
 
De Moslimexecutieve is het orgaan dat de belangen van de islamitische gemeenschap in België vertegenwoordigt.
De beslissing om het mandaat niet te verlengen is er gekomen omdat de spreekbuis van de moslims in ons land het niet eens raakte over hervormingen.
 
De discussie sleept al sinds 2008 aan. Telkens werd de beslissing om de Moslimexecutieve niet langer te erkennen, met zes maanden opgeschort. "Het huidige Executief kreeg in 2008 de opdracht om een vernieuwde structuur uit te werken. Ondanks aansturing is het niet mogelijk gebleken om te komen tot een algemeen gedragen en doordacht concept voor vernieuwing", aldus De Clerck donderdagavond. Na drie jaar bleven er nog altijd lacunes.

Geen bereidheid om verder te praten
Donderdag vond er nog een ultieme vergadering plaats met de minister en daarop zou gebleken zijn dat er op korte termijn geen bereidheid was om verder te praten. Daarom is beslist om het mandaat nu niet meer te verlengen.
 
De Moslimexecutieve kan enkel nog de continuïteit verzekeren - er zal worden gesnoeid in de subsidies. Het orgaan is niet langer bevoegd om nieuwe activiteiten te ontwikkelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een project rond moslimtv en -radio.
Of er in de toekomst een nieuwe erkenning kan komen, hangt volledig af van de Moslimexecutieve. (belga/mvdb)