Man verliest arm bij aanval door eigen hond

Illustratiefoto van een staffordshireterriër of kortweg 'stafford'.
thinkstock Illustratiefoto van een staffordshireterriër of kortweg 'stafford'.
Een man uit Oudenaarde is gisteren zwaargewond geraakt na een aanval door zijn eigen hond. Toen zijn hond verwikkeld geraakte in een gevecht met een andere hond, trachtte Jean-Pierre D. zijn dieren uit elkaar te halen. Een van de honden keerde zich tegen hem en viel aan, zo meldt Het Nieuwsblad. Artsen in het UZ Gent moesten een arm amputeren. 

De man heeft twee staffordshireterriërs die steeds gescheiden van elkaar zitten. De twee viervoeters waren gisteren om een onbekende oorzaak toch tot bij elkaar geraakt. De honden begonnen te vechten en Jean-Pierre D. trachtte de beesten te stoppen. Een van de honden keerde zich tegen zijn baasje en viel aan. Een alerte buurman hoorde geschreeuw en belde de politie.

Drie schoten

 Eens ter plaatse, vuurde een agent  liefst drie keer op de hond, maar de staffordshireterriër bleef tekeergaan. Pas toen de hond even losliet kon die worden afgezonderd. Een dierenarts kwam ter plekke om de agressieve hond te euthanaseren.

Een ambulance bracht Jean-Pierre D. met spoed naar het UZ van Gent. Artsen moesten een arm amputeren en deden al het mogelijke om de andere arm te redden.

Verplichte training

Dierenasielen worden al enige tijd overstelpt met staffordshireterriërs of kortweg 'staffords'. Het hondenras is ontstaan uit de buldog en de terriër en is van nature een stevig hond die vaak een kwalijke reputatie heeft. "Maar dat is niet de schuld van de hond, wel van macho’s die willen pronken met hun stoere hond maar geen idee hebben hoe ze die moeten trainen", klonk het nog in februari bij Dierenasiel Blauwe Kruis in Wommelgem.  

De asielen pleiten voor het invoeren van een sterilisatieverplichting, een verplichte training voor baasje en hond en een sensibiliseringsactie.  Asielmedewerkers omschrijven de honden als 'boemeranghonden.' Veel van de staffords  die via het asiel een nieuwe thuis vinden, worden uiteindelijk teruggebracht.  
149 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Het ligt niet alleen aan de opvoeding. Elke hond heeft zijn eigen karakter. Zelfs in hetzelfde nest heb je zachtaardige en agressieve exemplaren. Als je er steevast de agressieve uit selecteert en mee verder kweekt dan krijg je honden waarmee je problemen krijgt. En sommigen kopen bewust en gewild die exemplaren en leren hen dan ook nog eens om aan te vallen.

 • Daisy Daelemans

  De verantwoordelijkheid ligt volledig bij hun baasje. Mijn kleinzoon heeft er 2, die kunnen prima samen zijn en het zijn super lieve honden. Gewoon goede opvoeding, hondenschool en discipline.

 • Diego Goethals

  Stop met dienen zever om die beesten te verbieden. Laat honden naar een puppyschool gaan. Socialiseer ze. Ipv de honden te verbieden verplicht iedereen die een hond wil met puppyschool en daarmee ga je al HEEL VEEL asielen ontlasten

 • Quinten Imani

  Ligt aan de eigenaar niet aan de hond ;) goed opgevoed zijn het de liefste beesten die er zijn ... Zelf 6 honden waarvan 1 Stafford en liefste beest dat er is :) heet OPVOEDING

 • Stefanie Ram

  Kenzo is ook een stafford en is ne creme van een hond! Daar mag je als kind opzitten enz, die doet niets.. Mijn kleine hondjes luisteren minder goed dan hem ze :)