Man uit Maaseik krijgt 2 jaar cel voor opzetten sterfhuisconstructie

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vandaag de 41-jarige handelaar Danny B. uit Maaseik veroordeeld tot een effectieve celstraf van 2 jaar, een geldboete van 5.500 euro en een handelsverbod van 6 jaar. De man had een quasi failliete vennootschap leeggezogen.

De feiten speelden zich af in juni en juli 2004 in Hasselt. De Maaseikenaar was zaakvoerder van een brandstoffenhandel. Hij wilde die echter van de hand doen omdat de zaak in slechte papieren zat. De vennootschap zat met schulden bij de RSZ en de fiscus.
 
Via een 51-jarige man uit Hasselt werd een stroman gezocht en die vond de Maaseikenaar in de 50-jarige Jan L. uit Lanaken. De Lanakenaar werd als fictieve zaakvoerder aangesteld. De maatschappelijke zetel werd ook verplaatst naar een adres in Brussel, waar helemaal geen handelsactiviteiten plaatsvonden. De brandstoffenhandel werd een lege doos met een schuldenberg.
 
Alvorens hij de zaak overliet aan een stroman, hevelde de Maaseikenaar allerlei activa over. Hij nam cash gelden af of liet gelden van de vennootschapsrekening op zijn persoonlijke rekening te storten. Om die geldafhalingen boekhoudkundig te camoufleren werden zogezegd betalingen aan andere firma's ingeschreven.
 
De man uit Lanaken kreeg 18 maanden cel, 2.750 euro boete en een handelsverbod van 4 jaar. De Hasselaar is tot 12 maanden cel, 1.650 euro boete en een handelsverbod van 3 jaar veroordeeld. De drie waren betrokken bij het opzetten van een sterfhuisconstructie. De rechtbank verklaarde een vermogensvoordeel van in totaal 186.205 euro verbeurd. (belga/adv)