Man uit Koksijde overleeft kanker dankzij immuuntherapie: "Ik had al twee jaar dood moeten zijn"

Jan De Meuleneir/Photo News
"Sorry, we kunnen niets meer voor u doen." Dat kreeg Gaston Vanlaeren (64) uit Koksijde te horen. Twee jaar ­later is de man, die aan huidkanker leed, nog altijd springlevend. Hij besloot mee te doen aan een studie met een nieuwe behandeling, die binnenkort terugbetaald wordt. Door onvoorziene bijwerkingen ging hij door de hel, maar de kanker is wél weg.

"Ik had niets te verliezen", vond Gaston. "En mijn vrouw Linda zei: 'Ik wil nog geen weduwe ­worden'." Binnen de week kregen ze een afspraak in het UZ Gent. Dokter Vibeke Kruse vertelde over een revolutionaire behandeling met zogenaamde immuuntherapie, die in België nog niet op de markt was. Het Gentse oncologisch team had met succes gelobbyd in Amerika om aan deze studie mee te doen.

Op 11 oktober 2013 sloten Gaston en Linda hun broodjeszaak op de dijk in Koksijde voor enkele dagen, zodat Gaston testen kon ondergaan in het UZ Gent. Anderhalve maand later, op 25 november, kreeg hij zijn eerste infuus.

De immuuntherapie die op hem getest werd, ­stimuleert het menselijk afweersysteem. De medicatie zorgt ervoor dat het lichaam zélf tumorcellen herkent en aanvalt. Voor twee medicijnen, Ipilimumab en Nivolumab, waren er al beloftevolle resultaten uit Amerika. Sinds een half jaar loopt Gaston zonder stok, al sleept zijn ene been nog wat. En nog belangrijker: al ruim een jaar ziet men geen tumoren meer bij de controles.

Door de bijwerkingen van zijn behandeling moest Gaston opnieuw leren lopen. Na een loodzware revalidatie zette hij pas twee maanden later zijn eerste stapjes. Die ziet u in het filmpje hieronder.

Klik hier en lees het volledige verhaal. Proef NU voor 1 euro, 5 weken lang van HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees.