Man uit Borgerhout krijgt 40 maanden cel voor leveren van valse papieren aan terroristen

Beeld van de politieactie tegen de terreurcel in Verviers in januari 2015.
photo_news Beeld van de politieactie tegen de terreurcel in Verviers in januari 2015.
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Ahmed A. (50) uit Borgerhout veroordeeld tot veertig maanden cel en 8.000 euro boete voor het leveren van valse identiteitsdocumenten. Hij verkocht die ook aan terroristen, maar de rechters vonden het niet bewezen dat hij daarvan op de hoogte was.

Het onderzoek ging in 2016 van start met informatie van de Staatsveiligheid dat Ahmed A. vervalste identiteitsdocumenten leverde. Hij zou ook klanten hebben in het terroristische en/of jihadistische milieu. 

Uit afgeluisterde telefoongesprekken bleek dat hij en zijn vier medebeklaagden een goed draaiende zwendel in vervalste reispassen, identiteitsdocumenten en rijbewijzen hadden opgezet. Ze ontvingen bestellingen uit binnen- en buitenland. 

Terreurcel uit Verviers

Ahmed A. had ook papieren geleverd aan personen die veroordeeld werden voor terrorisme. Onder hen Souhaib E.A., die zestien jaar cel kreeg als een van de leiders van de terreurcel uit Verviers. Aan hem had Ahmed A. een vervalste Spaanse identiteitskaart verkocht. Noureddine H., die in Luik tot tien jaar cel werd veroordeeld voor terrorisme, had een vervalst rijbewijs van hem gekregen. 

Geen vragen stellen

Door hen valse documenten te leveren, nam hij volgens het federaal parket deel aan de activiteiten van een terroristische groep. Ahmed A. verklaarde dat hij aan Jan en alleman papieren verkocht, zonder vragen te stellen waarvoor ze moesten dienen. De rechtbank vond het niet bewezen dat hij wist dat sommige van zijn klanten terroristen waren. Voor het deelnemen aan de activiteiten van een terroristische groep werd hij bijgevolg vrijgesproken.

De vier andere beklaagden traden als tussenpersoon op, maakten de vervalste documenten of leverden materiaal voor de vervalsingen aan. Zij kregen celstraffen van twaalf tot achtentwintig maanden en boetes tot 4.000 euro. Een zesde beklaagde werd vrijgesproken.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ludovic De Beuckeleer

  nationaliteit af nemen en buiten na de straf . past niet met onze waarden om terroristen te helpen met documenten of wapens.

 • dominique castelein

  hebben ze zijn leefloon ,kindergeld en andere sociale voordelen ingetrokken,b-pas afnemen en terug sturen

 • Ronald Van Roy

  Wanneer eens "echte" straffen ? Waarom zijn nationaliteit behouden ?

 • Conny Van den Bosch

  Mannekes toch, moest het Vlaams Belang ooit aan de macht komen, dan hebben ze jaren werk om heel die mesthoop op te ruimen, maar dan zullen we tenminste een minister van justitie en rechters krijgen die stoppen met pampers uit te delen. Is het nu zo moeilijk om een crimineel met de dubbele nationaliteit het land uit te zetten?

 • Jan Verstrepen

  Niets dus, vrij, dat moesten ze het land uitschoppen dat is medeplichtig aan massa moord maar het waren maar gewone mensen nietwaar.En zijn identiteit ook vals?