Man rukt hoofddoek van moslima af in Schaarbeek. Vriendin getuigt: "Het was een racist"

(Illustratiefoto)
Tim Dirven (Illustratiefoto)
De politie van Schaarbeek is een onderzoek gestart naar een mogelijk geval van islamofoob geweld op de parking van een supermarkt. Een onbekende man trok er de hoofddoek van een moslima af en zou haar ook verbaal hebben aangevallen, meldt Bruzz. De vrouw diende een klacht in bij de politie.

Het incident deed zich voor op de parking van de Action in de Brusselse gemeente. Een vriendin van het slachtoffer doet haar verhaal op sociale media. "De man reed in een grijze Renault Clio en was Europeaan. Hij beledigde mijn vriendin en trok haar hoofddoek af, waarna hij die over de grond sleepte met zijn auto. Het was een racist." De vrouw kon de nummerplaat van de bestuurder noteren en zegt dat er ook getuigen waren.

De politie bevestigt dat er een klacht is ingediend, maar is terughoudend over de omschrijving van de feiten. "We kunnen nog niet bevestigen dat het gaat om een islamofoob incident", zegt de woordvoerster van de politie. "Het voorval wordt momenteel behandeld als vrijwillige slagen en verwondingen, in de context van een ruzie op een parking."

Ook de vzw 
Collectif contre l'Islamophobie en Belgique is op de hoogte van het incident. Volgens de organisatie, die islamofoob geweld in kaart brengt en slachtoffers bijstaat, lopen er steeds vaker dergelijke meldingen binnen.
84 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lars vandenberge

  Een Europeaan in Schaarbeek in de Action?

 • Marius Merchiers

  Ik snap niet wat mensen tegen hoofddoeken hebben? Laat die mensen toch doen? Ze doen u toch geen kwaad? Ik vind het ook mooier zonder hoofddoek en het is spijtig dat ze hun mooie haar niet mogen laten zien maar tja het is hun cultuur en heb daar respect voor.

 • Jean West

  Iedereen mag dragen wat men wil maar dat er een grote discriminatie is tegenover niet Moslims daar hoort men UNIA niet over. Waarom mag een vrouw die geen Moslim is geen hoofdbedekking dragen op een paspoort en zij wel een hoofddoek? dat is één van de vele feiten.

 • Gilbert Vermeersch

  Velen beweren dat de hoofddoek een symbool van vrouw onderdanigheid is, ik denk dat ook, daarom dat symbool van het hoofd rukken en over de grond slepen vind ik er wel erover. Men kan het doodgewoon negeren. Dit voorval duidt dat er meer spanningen zijn dan we denken.

 • Herman Van den Bosch

  Wat heeft het aftrekken van een hoofddoek met racisme te maken? Volgens mij niets, omdat een hoofddoek ook gedragen kan worden door een blank(wit)-iemand, een Europees type dus. Dus dat stuk textiel heeft geen raciale eigenschap. Wat men de agressor wel kan aanwrijven is een daad van “islamofoob” geweld.