Man rijdt in op fietsers en pleegt vluchtmisdrijf: acht maanden cel

Coenen
De politierechter in Beringen heeft  de 31-jarige Jan F. uit Genk veroordeeld tot 8 maanden cel en een boete van 13.200 euro voor het plegen van vluchtmisdrijf, na het inrijden op een groep van negen fietsers in Lommel. Bij de zware klap op 5 april 2016 vielen er drie zwaar- en vier lichtgewonden. De man is voor 27 maanden zijn rijbewijs kwijt. Hij mag enkel weer achter het stuur kruipen als hij de nodige proeven aflegt.

Zijn toenmalige vriendin, die bij hem in de wagen zat, kreeg een boete van 1.200 euro en veertig dagen rijverbod. De 29-jarige vrouw had Jan F. niet tegengehouden om met de wagen te rijden, hoewel ze wist dat hij een rijverbod had. De beklaagde en zijn toenmalige vriendin waren donderdag niet aanwezig bij de uitspraak.

De man zat onder invloed van vloeibare xtc achter het stuur van het voertuig, dat eigendom was van de vader van zijn vriendin. Na de klap was de voorruit verbrijzeld, maar dat hield hem niet tegen om verder te rijden. Hij stak gewoon zijn hoofd uit het linkervoorraam. Bij zijn arrestatie reageerde hij agressief. De politie moest geweld gebruiken om hem te arresteren. Op 23 mei 2016 mocht hij de gevangenis verlaten, mits naleving van voorwaarden. Hij moest verplicht in therapie gaan, maar na 2,5 week verliet hij tegen alle advies in de instelling waar hij verbleef.

De rechtbank twijfelde dus aan de oprechtheid van beklaagde om af te kicken. Hij liet volgens de rechtbank zijn eigen wil primeren. De man heeft bovendien nog altijd geen vast werk. De rechtbank beschouwde het feit dat hij drugsvrij is sinds de feiten van 2016 als het enige positieve element. De rechter zag een probatie-uitstel niet zitten, omdat hij al in het verleden de opgelegde voorwaarden aan zijn laars lapte ofwel zelf het tempo bepaalde in hoeverre hij de voorwaarden nakwam.

Op burgerlijk gebied is nog geen uitspraak gedaan: op 22 februari worden de debatten heropend.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jozef Van Raemdonck

  Veel te lichte straf voor al de gepleegde feiten

 • Marc Tersago

  Straf had naar mijn inziens nog straffer gemogen. Rijden onder invloed, meerdere slachtoffers met onvrijwillige poging tot doodslag, vluchtmisdrijf, verzuim van hulp te bieden en dan nog eens weerstand bij arestatie om dan MAAR 8 maanden te krijgen?

 • Glenn De Boeck

  Als hij het per se wou doen had ie beter op de politie ingereden. Dat mag blijkbaar wel in belgie...

 • Jack Dereder

  Yves, waarom? De strafbepaling wordt door de wetgever vastgelegd, niet door de rechter. Die heeft maar een beperkte autonomie in het beslissen tussen minimum en maximum straffen en kan ook nog eens overroepen worden in beroep.

 • yves luyten

  Die rechter zou men minstens even lang moeten opsluiten en een werkstraf geven op de spoeddienst van een ziekenhuis.