Man opgepakt die opgeroepen zou hebben tot geweld op Michel Lelièvre

Michel Lelièvre ten rijde van zijn proces in 2004 (rechts) en meer recenter.
VTM Nieuws Michel Lelièvre ten rijde van zijn proces in 2004 (rechts) en meer recenter.
In Brussel is maandagochtend een man, Silvio V., opgepakt die op sociale media zou opgeroepen hebben om Michel Lelièvre, de recent vrijgelaten handlanger van Marc Dutroux, aan te vallen. Dat meldt het Brusselse parket. De man, geboren in 1988, werd maandagochtend verhoord in het politiecommissariaat van Waterloo en werd vervolgens ter beschikking gesteld van het Brussels parket. Dat deelt het parket maandagnamiddag mee. 

De drugsverslaafde kompaan van Dutroux kreeg in 2004 als lid van de bende-Dutroux 25 jaar cel . Hij werd toen schuldig bevonden aan een lange reeks aanklachten, waaronder die van foltering en opsluiting van vier meisjes, van wie er twee het met de dood bekochten.

Op 30 november had de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank besloten Lelièvre vervroegd vrij te laten. Op 2 december mocht de man de gevangenis verlaten, waarna hij onderdak vond in Anderlecht. Daar werd hij op 18 december vlakbij zijn verblijfplaats aangevallen. Een dag voordien hadden zijn aanvallers ook al vernielingen aangericht in zijn appartement.

Lelievre zit neer in de straat nadat hij aangevallen is geweest.
Rv Lelievre zit neer in de straat nadat hij aangevallen is geweest.

Het Brusselse gerecht opende een gerechtelijk onderzoek naar die feiten maar opende op 26 december ook een vooronderzoek naar een anonieme groep op Facebook die een "jacht op Michel Lelièvre in Brussel" had geopend. Het account werd in het kerstweekend offline gehaald maar intussen waren meer dan 700 personen lid geworden van de groep die zich geroepen voelde om rechter te spelen. “Ik roep niet op tot geweld, maar ik keur het zeker niet af”, vertelde de ex-militair, die zichzelf op Facebook ‘Jo Ker’, naar de schurk uit de nieuwste Batman-film, aan Het Laatste Nieuws. 

Het is in dat onderzoek dat maandagochtend de 31-jarige Silvio V. kon geïdentificeerd worden en vervolgens opgepakt werd. De man werd door de politie bij hem thuis aangetroffen, van zijn vrijheid beroofd en vervolgens verhoord in een politiecommissariaat in Waterloo. De man werd na verhoor ter beschikking gesteld van het parket van Brussel. 

De procureur des Konings heeft na het verhoor beslist om Silvio V., die de Facebookgroep zou geopend hebben, te dagvaarden voor de zitting van de correctionele rechtbank in Brussel op 3 april 2020, dit in het kader van een snelrechtprocedure waarbij Silvio V. zich moet verantwoorden voor verschillende inbreuken, waaronder aanzetten tot het plegen van misdaden of wanbedrijven, schriftelijke bedreigingen, belaging en belaging door middel van elektronische communicatie. De man zou reeds gekend zijn bij de gerechtelijke autoriteiten wegens verkeerszaken en verboden wapendracht.

Silvio V. riskeert een boete van 24.000 euro en een gevangenisstraf van 3 jaar. “Als blijkt dat zijn oproep geleid heeft tot daden van anderen, riskeert de man dezelfde straf als de uitvoerders van die daden”, zegt het parket. 

Lees ook: Facebookgroep jaagt op Michel Lelièvre: “Hij mag zich geen moment gerust voelen” (+)