Man opgepakt bij een antiterreuroperatie in Noord-Frankrijk

Archiefbeeld: Praktijkoefening van het eerste Casualty Extraction Team
photo_news Archiefbeeld: Praktijkoefening van het eerste Casualty Extraction Team
Bij een antiterreuroperatie in het noorden van Frankrijk in het kader van een Frans-Belgisch vooronderzoek is afgelopen nacht een man opgepakt, zo hebben meerdere Franse media gemeld en zo heeft het Franse persbureau AFP uit een bron dichtbij het dossier vernomen.

De operatie vond plaats in de woning van de verdachte in Faches-Thumesnil ten zuiden van Rijsel, aldus BFTMV.

De 42-jarige man wordt verdacht van het plannen van een "gewelddadige actie" in Frankrijk of België. Hij had banden met de Kamikaze Riders, Belgische motorrijders verdacht van radicalisering.

Volgens de regionale krant La Voix du Nord startte de operatie om 03.30 uur in de rue Philippe-de-Girard in Wattenijs en was ze even na 10.00 uur afgelopen. De deur van een woning werd ingebeukt, waarna een man de benen nam. Tegen 04.00 uur werd hij in de heel kortbij gelegen rue Jean-Jaurès teruggevonden en opgepakt. Er is in de rue Clémenceau ook een auto doorzocht, maar dat zou niets hebben opgeleverd.

Nog volgens de regionale krant waren de buren gesommeerd binnen te blijven en was burgemeester Alain Pluss voordien niet op de hoogte.

Luidens nieuwszender LCI was de antiterreuroperatie het werk van Franse en Belgische veiligheidsdiensten en stuurt het Belgisch federaal parket het onderzoek aan.

Volgens de krant Le Figaro is in dezelfde zaak vannacht ook een onderzoek in België aan de gang.