Man ontvoert hond van buren en laat hem achter in Frankrijk

Illustratiebeeld.
Getty Images Illustratiebeeld.
Een 56-jarige inwoner van Genappe is door de correctionele rechtbank van Waals-Brabant veroordeeld tot een taakstraf omdat hij de hond van zijn buren had ontvoerd en vervolgens had achtergelaten in Frankrijk. De viervoeter is nooit teruggevonden. De man had geklaagd dat het dier zijn vuilniszakken regelmatig openscheurde.

De hond was op de dag van de feiten in september 2017 van het terrein van zijn eigenaars weggelopen en door een andere inwoner opgevangen. De beklaagde, Benoit O., rukte de hond uit de handen van de andere buur en gooide die in zijn bestelwagen. Hij wou het dier naar eigen zeggen eerst in een opvangplaats in de provincie Luxemburg onderbrengen, zodat de eigenaars het dier niet gemakkelijk zouden kunnen terugkrijgen. 

De man vond de opvang echter niet en reed verder op de E411. Hij stak de Luxemburgse en ook de Franse grens over. Uiteindelijk reed hij tot een snelwegparking waar, naar zijn zeggen, het dier ontsnapte. De hond is nooit teruggevonden, hoewel het dier een identificatiechip had.

Op de hoorzitting verklaarde de man dat hij betreurde wat er was gebeurd en dat hij het dier nooit kwaad had willen aandoen. De man zei ook ervan overtuigd te zijn dat het dier in goede gezondheid verkeerde. De hond was immers losgelaten in een gebied met velden. "Er was vooral een snelweg", zei het openbaar ministerie echter. 

De buur is veroordeeld tot een taakstraf van 75 uur, of tien maanden cel als hij die taakstraf niet uitvoert. Ook moet hij 5.000 euro betalen aan de burgerlijke partijen. De beklaagde stond ook terecht voor andere feiten in het kader van burenconflicten.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Vuilniszakken openscheuren ? Meestal zijn dat katten, ratten en marters. En burenconflicten ... Die man is 'dwalend' ?

 • Saadia Sellak

  Deze man heeft een gevaarlijke gedachtengang. Iedereen kan een hekel hebben aan het huisdier van een ander, maar er is iets gevaarlijks mis om het te gaan ontvoeren en het te doen verdwijnen. Misschien heeft hij de hond zelfs gedood. Wat als hij zich binnenkort aan spelende buurkinderen irriteert.

 • Patricia Hannoff

  Levenslang moeten ze hem geven zoiets doe je niet andermans hond afpakken. Die hond mag toch ook leven op zijn manier amuseren.

 • bart herbots

  Taakstraf? De korrekte straf was 7 jaar effectief

 • Yves Van Rossem

  Minstens 3 jaar effectieve celstraf voor dergelijke feiten ...