Man laat kadavers van stieren en pony's liggen tussen levende dieren: zes maanden cel

Het justitiepaleis van Hasselt.
Belga Het justitiepaleis van Hasselt.
Een 44-jarige man uit Lummen is bij verstek veroordeeld voor een zware overtreding op de Dierenwelzijnswet. Op 23 januari 2014 werden er bij hem elf overleden dieren aangetroffen. Enkele kadavers lagen zelfs tussen de nog levende stieren. De man moet zes maanden naar de cel, krijgt een boete van 3.000 euro en mag drie jaar lang geen enkel huisdier houden.

De manier waarop er met dieren werd omgegaan bij de man, is ronduit walgelijk. Tijdens de ontdekkingen begin 2014 werden negen reeds geruime tijd gestorven stieren aangetroffen in de stallen. Drie kadavers bevonden zich in dezelfde box tussen drie nog levende stieren. Die stieren lagen op hun beurt in de opgehoopte mest en beschikten niet over drinkwater noch over voedsel. In twee aparte stallen waren twee kadavers van pony’s aanwezig. De dieren waren uitgemergeld en reeds geruime tijd geleden gestorven. In totaal levert dat elf overleden dieren op, voor geen enkel exemplaar werd ooit de dierenarts geraadpleegd.

Minnelijke schikking niet betaald

Wat de man precies als reden had voor zijn omgang met dieren, is niet duidelijk. Hij gaf immers verstek voor de behandeling van de zaak en liet zich evenmin vertegenwoordigen door een raadsman. De rechtbank leidt het bewijs van de ten laste gelegde feiten onder meer af uit foto’s van de vaststellingen door de diensten van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Ze concluderen dat het gaat om feiten van verregaande verwaarlozing van de dieren, die zich over een langere periode hebben voorgedaan. “Het is in de gegeven omstandigheden haast onbegrijpelijk dat de beklaagde de hem aangeboden minnelijke schikking niet voldaan heeft”, klinkt het in het vonnis.

Naast de celstraf, de geldboete en het verbod op het houden van enig huisdier, moet de man ook nog de gerechtskosten betalen. Die bedragen in totaal 299,66 euro.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.