Man filmt stiekem douchende vrouwen in sporthal Gent, hijzelf houdt hen op dat moment van dichtbij in de gaten

NOS
Na het saunaschandaal met de Nederlandse handbalsters zijn nu ook in ons land voyeuristische beelden opgedoken. Er werd onder meer gefilmd hoe vrouwen zich aan het omkleden of douchen zijn. De beelden werden zo goed als zeker gemaakt in de kleedkamer van de sporthal van de Hogeschool in Gent. Ondertussen zijn de filmpjes van Gent én de Nederlandse sauna offline gehaald, vermoedelijk door de beheerder van de website zelf. 
Foto's van in de kleedkamer van de sporthal van de Hogeschool Gent. Er is opvallend veel gelijkenis met voyeuristische beelden op een populair Nederlands internetforum.
Twitter Foto's van in de kleedkamer van de sporthal van de Hogeschool Gent. Er is opvallend veel gelijkenis met voyeuristische beelden op een populair Nederlands internetforum.

Het gaat volgens onze bron om een twaalftal filmpjes. Soms groepen vrouwen, soms dames alleen. Eén slachtoffer is zelfs meermaals te zien. De dader had een ingenieus systeem uitgewerkt met een spycam in het (al dan niet defecte) sleutelgat. 

De dader zat ook zelf vlak bij zijn slachtoffers. In een van de filmpjes is te zien hoe hij zichzelf bevredigt. De Hogeschool heeft nu klacht ingediend tegen onbekenden, bevestigde de lokale politie van Gent aan onze redactie. 

De studenten van de Hogeschool werden inmiddels ook op de hoogte gebracht van de situatie. "De doucheruimtes werden ondertussen gecontroleerd en de zaalwachters zijn extra alert om de privacy en integriteit van alle sporters maximaal te garanderen", krijgen ze te lezen in een mail.

"We hebben het vannacht vernomen en hebben vanochtend meteen een klacht ingediend", aldus woordvoerder Johan Persyn. Of de beelden daadwerkelijk op de campus Schoonmeersen zijn gemaakt en hoe ze zijn gemaakt maakt deel uit van het gerechtelijk onderzoek. "In alle geval lijkt het er wel zo op en dus hebben wij ook onmiddellijk alle zaalwachters de opdracht gegeven om te controleren of er geen camera's zijn opgehangen en ook om extra alert te zijn om onze bezoekers hun privacy te garanderen. We krijgen immers zo'n 5 à 6.000 bezoekers per week op bezoek, internen en externen. Dergelijke incidenten willen we uiteraard vermijden en we nemen de privacy van onze bezoekers zeker en vast ter harte."

Het was NOS-journalist Joost Schellevis die bij zijn onderzoek naar het voyeuristische internetforum de plek op het spoor kwam. Via een oproep op Twitter ging hij op zoek naar een van de plaatsen die te zien zijn op de website, waar stiekem gemaakte beelden van vrouwen gedeeld worden. Een plastic bekertje van het Belgische biermerk Grisette op het rekje boven de lavabo deed hem vermoeden dat het om een locatie bij ons ging. 

Een andere twitteraar herkende de douches en ging voor de zekerheid foto’s nemen in Gent om de twee met elkaar te vergelijken: de kenmerkende blauwe tegels laten er inderdaad weinig twijfel over bestaan dat het wel eens om het sportcomplex van HOGent zou kunnen gaan. “Het zijn doucheruimten van een zaal waar vechtsporten worden gegeven”, tweette de journalist daarna. 

De vermoedelijk Belgische beelden zijn opgedoken op een voyeuristisch internetforum, waar in Nederland momenteel grote ophef over is. Op de website worden duizenden foto’s en video’s gedeeld. Enerzijds door mannen die stiekem vrouwen filmden terwijl ze zich omkleedden of douchten in sauna’s, kleedhokjes, hotelkamers of zwembaden, maar ook van gehackte bewakingscamera’s en gestolen smartphones. Zo werd een film van het Nederlandse handbalteam -waarop de vrouwen helemaal naakt te zien zijn- al meer dan 10.000 keer bekeken. Het forum is eenvoudig te vinden en iedereen kan zich zomaar registreren.

170.000 leden

Op het forum zijn liefst 170.000 leden geregistreerd. In totaal zijn al meer dan 200.000 berichten geplaatst. Geïnteresseerden kunnen klikken in categorieën als ‘dressing room’, ‘pee video’s’ en ‘shower footage’. Een betalend luik -wie zelf naaktfoto’s van vrouwen deelt, mag er gratis in- van de site heeft 35.000 berichten.

In Nederland is de jacht op de beheerders alvast begonnen. En ook de Belgische twitteraar die de douches ‘ontdekte’ laat weten dat de politie op de hoogte is. ”Als je er herkenbaar op staat kun je op basis van het portretrecht eisen dat het wordt weggehaald”, zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet aan NOS. De nieuwe Europese privacywet die in mei ingaat biedt bovendien extra mogelijkheden om privé-informatie uit van het net te halen. Al rest nu de vraag of het forum ook meewerkt aan het offline halen van beelden. De website wordt immer gehost in de Verenigde Staten, en daar gelden andere regels. “Met de nieuwe privacywet wordt het wel makkelijker om actie te nemen tegen buitenlandse sites”, zegt Engelfriet.

Staatssecretaris De Backer: "Dit is echt degoutant"
Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) reageert verontwaardigd. "Stiekem iemand filmen kan niet. Nooit. Als vrouwen dan nog eens stiekem in intieme sfeer worden gefilmd, ben ik extra verontwaardigd. Dit is echt degoutant. Dit doe je niet, het is een flagrante schending van de privacy." 

"Hoe kan dit gebeuren? Waar wordt de site gehost? Zijn er nog andere Belgen betrokken? Dat zijn vragen die uitgeklaard moeten worden. De Privacycommissie moet dit tot op het bot uitzoeken, net als de politie. Ik wil ook dat ze bekijken met de Nederlandse collega's hoe de site offline kan worden gehaald. En dan keihard achter de daders aangaan."

Philippe De Backer.
BELGA Philippe De Backer.

De staatssecretaris verwijst nog naar de nieuwe Europese privacywetgeving, waarbij burgers meer rechten krijgen en beelden sneller offline kunnen worden gehaald. "The right to be forgotten is een belangrijk recht", aldus De Backer. "We versterken dit recht en verplichten bedrijven het rigoureus toe te passen. In dergelijke gevallen speelt het een cruciale rol om beelden te verwijderen en de privacy van mensen beter te beschermen."

Hij zegt nog dat mensen die zich herkennen op de beelden een klacht kunnen indienen bij de Privacycommissie en de politie.
63 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jintha peeters

  als je naakt wil zien wel zoek dan eens op bepaalde dite's maar laar de onschuldige mensen met gerust en van mij mogen ze gerust van iedereen dna afnemen dan zullen er sneller daders gevonden worden maar in dit geval twijfel ik daar aan en waar zijn nu de reacties van de mensen dat het altijd vreemdelingen zijn die onze vrouwen lastig vallen

 • Ben Strubbe

  Lap ... het is weer de schuld van de N-VA, LOL.

 • Gunther Sallis

  Ik heb toch maar eens gebeld naar iemand van het internet. Wat blijkt? Er gaan 1000-en internetpagina's per dag verloren met al de inhoud. Blijkt toch niet voor altijd te zijn dat digitale gedoe.

 • Tom Hermans

  Voor iedereen die altijd zegt "Ik heb toch niks te verbergen" .. En zo'n DNA databank idee van de NVA is nog 100x erger..

 • Dominique Cox

  waarom worden er in die plaatsen (waar mensen zich omkleden) cameras geplaatst? Denken ze dat er mensen zijn die een andere daar gaan vermoorden? In ieder geval zo te zien is het wel de moeite waard zijn om te wachten dat je 't huis komt om te douchen.