Man die zwartwerkers voor dood achterliet, aangehouden

Slachtoffers buiten levensgevaar, vannacht ingebroken in verzegeld pand

Sarah Vandoorne
De twee zwartwerkers die in een bakkerij in Gent in de nacht van maandag op dinsdag bevangen raakten door CO-dampen en voor dood achtergelaten werden, zijn buiten levensgevaar. Dat bevestigt de Gentse lokale politie. Het pand was verzegeld maar afgelopen nacht werd er ingebroken.

De feiten gebeurden in een bakkerij aan de Bevrijdingslaan in Gent. De twee arbeiders werden in de nacht van maandag op dinsdag aangetroffen op de parking van warenhuis Carrefour Market. Ze werden in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht, maar ze zijn nu buiten levensgevaar. De slachtoffers waren vermoedelijk bevangen door CO-dampen van een slecht werkende oven.

Uit camerabeelden bleek dat de twee arbeiders uit de bakkerij werden geholpen door een andere man, die hen daarna achterliet. De uitbater van de bakkerij had zich gisterenavond aangegeven bij de politie. De onderzoeksrechter in Gent besliste vandaag om de man aan te houden. Maandag verschijnt hij voor de raadkamer.

De Marokkaanse bakkerij zelf was bij de overheid niet gekend als werkgever. De twee mannen werkten dus in het zwart en de bakkerij zelf was ook onhygiënisch en onveilig. De onderzoeksrechter kwam dinsdagavond ter plaatse en het pand werd verzegeld. Vanmorgen bleek echter dat de zegels verbroken werden. Er wordt een onderzoek gevoerd naar wie die feiten gepleegd heeft en waarom, zegt de lokale politie. Er zou geen bewijsmateriaal verdwenen zijn.

De uitbater van de bakkerij werd aangehouden door de onderzoeksrechter. In het belang van het onderzoek wil het Gentse gerecht geen verdere details kwijt. Het is nog niet duidelijk of er nog andere verdachten in beeld gekomen zijn. Het onderzoek moet duidelijk maken of er sprake is van sociale fraude, zwartwerk, mensenhandel of schuldig verzuim.