Man die niet kan zwemmen in kanaal gegooid: 15 maanden met uitstel

THINKSTOCK
Twee mannen uit Bree en Dilsen-Stokkem zijn door de correctionele rechtbank van Tongeren veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden met uitstel omdat ze een man in het kanaal tussen Lanklaar en Dilsen gooiden na een onenigheid. De man, die niet kan zwemmen, krijgt een jaar na de feiten nog steeds psychologische begeleiding om over de gebeurtenissen heen te komen.

De man uit Bree was het moe dat de nieuwe partner van zijn ex zich constant moeide met de opvoeding van zijn twee kinderen. De kinderen verbleven na het beëindigen van de relatie eerst bij de moeder, maar moesten daarna een tijdlang geplaatst worden in een instelling. Om de kinderen weer onder zijn hoede te krijgen moest de biologische vader hemel en aarde bewegen. Tijdens de kerstvakantie bezochten de kinderen hun moeder en haar vriend en daar kwam het opnieuw tot een crisis tussen de dochter en haar moeder, door de bemoeienissen van de stiefvader.

Lesje leren
Op 10 januari vorig jaar confronteerde hij de stiefvader met de gebeurtenissen en liet hij de man weten dat hij zich niet meer mocht bemoeien met de opvoeding van zijn kinderen. De stiefvader schopte toen tegen de wagen van de vader, wat voor hem de druppel was. Hij belde zijn zakenpartner op om de stiefvader een lesje te leren. De twee mannen grepen de stiefvader vast, reden ermee naar het kanaal en gooiden de man in het water. Toen ze zagen dat de man niet kon zwemmen, hielpen ze hem weer op het droge.

Schadevergoeding
Omdat de rechtbank tijdens de zitting de indruk had dat de beide mannen de feiten minimaliseerden, kregen ze vijf maanden meer dan tien maanden cel die het openbaar ministerie eiste. De mannen moeten hun straf niet uitzitten als ze zich aan een hele reeks van voorwaarden houden. Aan de stiefvader moeten ze een schadevergoeding van 1.539 euro betalen.