Man die door rood wandelde vrijgesproken: "Het blijft niet lang genoeg groen"

Rudi Schoonbaert (55) uit Eeklo is vrijgesproken door de Gentse politierechter nadat hij de N9 overstak terwijl het rood was. "Je hebt niet genoeg tijd om over te steken als het groen is", verdedigde hij zich. Een redenering die rechter Christian Van Hoorebeke volgde.

Op 10 december 2014 was Rudi op weg om ergens te gaan lunchen toen hij in het midden van het zebrapad staande wordt gehouden door een patrouille van de verkeerspolitie van Eeklo. "Als een verkeerscrimineel werd ik meegenomen naar een parking aan het station waar ze mij vroegen om een boete van 50 euro te betalen. Ik weigerde omdat ik wist dat ik er niks aan kon doen en het te snel opnieuw rood werd."

Dik een jaar later eindigde de man in de rechtbank omdat hij bleef weigeren. Onder meer met een tekeningetje kon hij de rechter voor hem winnen. "Je heb zestien seconden om een baan van achttien meter over te steken. Als je 70 bent, haal je dat niet."

Ter plaatse blijkt de man gelijk te hebben. Wanneer hij een oudere dame vergezelt terwijl ze op een rustig tempo de baan oversteekt, is het licht al op rood gesprongen terwijl ze halverwege de rijbaan zijn." Speciaal blij met de uitspraak is de vijftiger niet. "Ach, hij had me mogen veroordelen ook hoor. Ik ben een beetje teleurgesteld omdat ik geen beloning krijg voor de talloze keren dat ik met mijn dossier naar het politiebureau ging. Daar hadden ze nooit geen tijd."