Man (36) dood aangetroffen aan Chinese ambassade in Brussel: “We willen waarheid kennen”

Iskren Yordanov (36) werd dood aangetroffen bij de Chinese ambassade in Brussel.
Google Maps/RV Iskren Yordanov (36) werd dood aangetroffen bij de Chinese ambassade in Brussel.
Het parket heeft een bizar overlijden op de parking van de Chinese ambassade in Brussel onderzocht. Daar werd een Bulgaarse man (36) dood aangetroffen. “Ik geloof niet dat het zelfdoding is”, schreeuwt zijn moeder uit. Nochtans is dat volgens het parket wel zo. “De zaak is geseponeerd”, bevestigt een woordvoerder aan HLN. Hoe de man op het afgesloten domein terechtkwam, weten ze niet.

De man werd op 17 september gevonden op de parking van de Chinese ambassade in Brussel. Het slachtoffer is Iskren Yordanov (36). Die woonde volgens Bulgaarse media in Duitsland, waar hij werkte in de bouw. Op 13 september vertelde hij aan zijn moeder Elena Docheva, die in Bulgarije woont, dat hij naar Brussel zou reizen. 

Twee dagen later hoorde Elena haar zoon opnieuw. “Hij belde toen dat hij wat problemen had en hulp zocht.” De laatste woorden die ze hoorde tijdens het telefoongesprek waren ‘Ik weet niet of...’ en daarna werd de verbinding verbroken en had ze geen contact meer met haar zoon. “Zijn vriendin, met wie hij in Brussel was, zegt dat ze hem het laatst heeft gezien aan het Noordstation”, aldus nog de moeder.

Camerabeelden

Pas op 20 september kreeg de vrouw meer nieuws over haar zoon. Toen stond de Bulgaarse politie aan de deur. Om te vertellen dat Iskren overleden was door zelfdoding. “Ik ben 100 procent zeker dat dit niet kan”, zegt de vrouw in een Facebookpost die al meer dan 6.500 keer gedeeld is. Ze roept op de post verder te delen in de hoop antwoorden te vinden op de vragen die ze heeft over de dood van haar zoon.

Het terrein van de Chinese ambassade in Brussel.
Google Maps Het terrein van de Chinese ambassade in Brussel.

Volgens het Brusselse parket is het nochtans duidelijk. “Zelfdoding”, zegt een woordvoerder. “Het labo is ter plaatse geweest, net als een wetsdokter. Er zijn camerabeelden. Het onderzoek is afgesloten. De zaak is geseponeerd.” 

Hoe de man op het terrein van de Chinese ambassade terechtkwam, is niet duidelijk. “Ik heb er geen idee van”, zegt de woordvoerder. “Vraag het aan de politie.” De korpschef van de politiezone Montgomery, bevoegd voor de gemeente waarin de ambassade ligt, wil niets zeggen. “Over wat in de ambassade gebeurt, mogen we niet communiceren.”

“Waarheid zoeken”

De familie van Iskren Yordanov (36) is ongerust. Ze zijn ervan overtuigd dat nog veel zaken rond de dood onduidelijk zijn, en willen die opgehelderd zien. “We zullen blijven zoeken tot we de volledige waarheid kennen”, verklaren ze in de Bulgaarse pers. “Het is een bizarre zaak, omdat het lichaam gevonden is op Chinees grondgebied.” Dat laatste klopt echter niet. 

Belgisch grondgebied

Het is een wijdverspreid misverstand dat ambassades kleine stukjes grondgebied zijn die door het gastland zijn afgestaan. De Chinese ambassade in ons land is dus Belgisch grondgebied. De verwarring zit in de onschendbaarheid van ambassades en diplomaten. Het gastland mag in ambassades dus niet controleren of arresteren. Het idee hierachter is dat diplomaten zo vrij hun werk kunnen doen.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc LInden

  Probeer eens ongezien op een gebied van de ambassade binnen te raken.Je bent gefilmd, en binnen kortste tijd heb je een Belgische agent of veiligheidsbeambte bij je staan.

 • Linda Dolce

  Een bizar verhaal.

 • Charlotte De greef

  Die mensen hebben de eeuwige en zéér irritante gewoonte alles de schuld van een ander te vinden. Zelfs wanneer één van hen zelfmoord pleegt. Als het parket een onderzoek heeft gedaan, en er bestaan camerabeelden, dan is er geen discussie meer mogelijk. Moet er nu weer extra belastinggeld worden uitgegeven omdat deze moeder de waarheid niet aan kan? Gelieve hier niet in mee te gaan!

 • Febe Chapin

  Het enige logische dat ik kan bedenken is dat die daar bescherming zocht (tegen een gevaarlijk persoon of groep) en toen hij dat niet kreeg, zijn wanhoopsdaad had gepleegd.

 • Marc Spandel

  Aangezien ons land, het grootste aantal zelfmoorden kent... het grote aantal sterfgevallen in rusthuizen... het politieke 'geklaag' over miljarden tekorten... enz. Zou een complotdenker niet op het idee komen dat de overheidsmaffia een geheime 'special forces' heeft opgericht voor het creëren van 'zelfmoorden' om de grote (sociale) kas en de (vuile) politiek een beetje te beschermen?