Man (26) die verdacht wordt van ‘Pokémonmoord’ moet voor assisen verschijnen

Patrick Lefelon/Tim Van Der Zeypen
De Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) heeft de verdachte van de zogenaamde ‘Pokémonmoord’ naar het Antwerpse hof van assisen doorverwezen. Een volksjury zal nu moeten beslissen of de 26-jarige Antwerpenaar John V.D.B. schuldig is aan de moord op Shahsia Moreau (20) uit Heist-op-den-Berg. Begin februari 2017 had Moreau met de man afgesproken in Antwerpen om Pokémon voor Pokémon Go te ruilen. Ze zou die ontmoeting niet overleven.

Moreau vertrok ‘s morgens met de trein naar Antwerpen, maar kwam ‘s avonds niet terug naar huis. Daarop sloeg haar familie alarm. De politie startte meteen een onderzoek. John V.D.B. nam zelf contact op met de familie van het meisje en vertelde dat ze nooit was komen opdagen die bewuste dag. Maar de camerabeelden van een station in Antwerpen vertelden een ander verhaal. Daarop was duidelijk te zien dat de man loog. De twee hadden elkaar wel degelijk ontmoet.

John V.D.B. werd opgepakt en er volgde een huiszoeking in zijn woning in de Van Stralenstraat in Antwerpen. Het was in een put in zijn binnentuin dat de speurders op het lichaam van de jonge vrouw stootten. Ze bleek verkracht te zijn en was daarna gewurgd. Daarop werd V.D.B. aangehouden en in verdenking gesteld. De twintiger beweert niet meer te weten hoe Shashia daar terecht is gekomen. Ook twee jaar na de feiten blijft de man vasthouden aan dat geheugenverlies, maar volgens de gerechtspsychiater is dat meer dan waarschijnlijk geveinsd. V.D.B. werd toerekeningsvatbaar bevonden. 

Advocaat Walter Damen vertelde eerder aan deze krant dat dit element het extra moeilijk maakt voor de familie van het slachtoffer, die hij vertegenwoordigt. “Zij blijven nog altijd achter met heel wat vragen.” Damen hoopt dat de man op het proces toch nog tot bekentenissen overgaat. “Dat zou voor de familie een hele opluchting zijn.” 

In een put in deze tuin van John V.d.B werd het lijk van Shashia gevonden.
PHOTO NEWS In een put in deze tuin van John V.d.B werd het lijk van Shashia gevonden.

Het proces zou half september al van start kunnen gaan, maar er moet daarvoor nog wel eerst een zaal van het nieuwe justitiepaleis omgevormd worden tot assisenzaal. Het oude gerechtsgebouw, waar vroeger de assisenprocessen gevoerd werden, is gesloten voor renovatie.

De Roeck/RV2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • freddy tormans

    als je't mij vraagt,is er met een groot deel der bevolking iets wezenlijks mis, iemand vermoorden om een pokemon,?en nog één bedenking,:waarom moet dat persé 5 jaar duren ,alvoren zo'n zaken voor het gerefcht komt?

  • maurice snelders

    Hoeveel bewijzen moet het gerecht nog hebben.?? Dit is moord met voorbedachte rade. Dus minstens 30 jaar zonder enige kans op vervroegd vrijkomen