Man (21) opgepakt na dreigtweet over Antwerp Pride, wapens gevonden bij huiszoeking: "Hij riskeert tot 5 jaar cel"

(Archieffoto)
Klaas De Scheirder (Archieffoto)
De politie van Antwerpen heeft gisteren een man opgepakt nadat die een verontrustend twitterbericht had uitgestuurd naar aanleiding van de Antwerp Pride die donderdag van start ging. Omdat de man het bericht onder een schuilnaam postte, was doorgedreven onderzoek nodig om de verdachte op te sporen. Hij is opgepakt en wordt voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Bij een huiszoeking trof de politie een vlag met een hakenkruis, verschillende verboden messen en een boksbeugel aan.

De man had op 8 augustus een niet mis te verstane, dreigende reactie gepost als antwoord op een tweet van de politie over de Antwerp Pride van vandaag. In het bericht van de politie werd gewezen op een artikel op de website over het verkeersvrij maken van de evenementenzone. "De dag dat alle 'faggots' samenkomen op een plek", schreef de man. De tweet, die pas vandaag verwijderd werd, was discriminerend en hield een reëel risico op geweld in, zegt de politie van Antwerpen. Om dat risico uit te sluiten, is de politie met een onderzoek gestart.

Op initiatief van de dienst gespecialiseerd onderzoek (afdeling INTEL) van politiezone Antwerpen is een doorgedreven onderzoek gevoerd naar de identiteit van de persoon die achter de dreigtweet zat. Gisteren kon de identiteit en de woonplaats van de verdachte achterhaald worden en werd overgegaan tot een huiszoeking.

De verdachte, een man van 21 jaar, werd thuis aangetroffen. Hij gaf toe dat hij verantwoordelijk was voor het versturen van het bericht. Bij het doorzoeken van zijn kamer werden nog verschillende bezwarende elementen aangetroffen zoals een vlag met een hakenkruis, een boksbeugel en verboden messen. De verdachte werd ter plaatse gearresteerd en meegenomen naar het cellencomplex aan de Noorderlaan. 

De jongeman verschijnt morgen voor de onderzoeksrechter, die zal beslissen over zijn verdere aanhouding. "De man riskeert tot vijf jaar cel voor verschillende feiten", zegt VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens. "De man pleegde inbreuk op de wapenwet, onder andere voor het bezit van verboden messen, en heeft ook gedreigd met een aanslag. Bovendien zette hij aan tot haat en discriminatie."
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Van Bogaert

  Deze schurk zeker voor vijf jaar achter slot en grendel zetten.Onaanvaardbaar wangedrag.

 • André Ducournau

  Er stond wel een bewegende afbeelding bij van mannen die schieten met een automatisch geweer. En toch zijn er hier die het opnemen voor dit tuig. Walgelijk.

 • Louis Remels

  Dat ene zinnetje is een vaststelling, geen dreiging van een aanslag. Vreemd dat er op basis van die zin een onderzoek volgt? Iedereen heeftmessen in huis,welke je niet hebben? Rare situatie. En vlaggen? IS vlaggen zijn er ook wel te vinden,gaan we die ook zoeken,? Er zit hier meer achter vrees ik

 • Jelle Roelands

  Die messen zijn helemaal niet verboden!!!

 • Roy Cooks

  Hij had beter iemand kunnen vermoorden, dan zou de straf veel lichter zijn.