Malika El Aroud: "Wel radicalisme, geen terrorisme"

UNKNOWN
Malika El Aroud, een van de vermoedelijke leiders van een netwerk dat strijders voor training naar de Pakistaans-Afghaanse grens stuurde, heeft voor de correctionele rechtbank ontkend dat ze hen financierde of aanzette om ter plaatse te gaan.

El Aroud nam tegenover de rechtbankvoorzitter de verantwoordelijkheid voor de haat die ze koestert tegen soldaten in Afghanistan. Ze zei dat haar actie enkel op Afghanistan gericht was, en ontkende dat ze op eender welke wijze aanzette tot gewapende actie in Europa. "Er is verzet op het front, daar waar de bommen vallen."

Kampen
Zes mensen, onder wie vier Belgen, gingen met Moez Garsallaoui, echtgenoot van El Aroud, naar kampen in Waziristan (Pakistaans-Afghaanse grens). Van Garsallaoui en van een Fransman is er geen nieuws. De anderen keerden terug naar Europa. Drie van hen zitten samen met El Aroud op de beklaagdenbank. Ze ontkennen dat ze terugkeerden om aanslagen in Europa te plegen.

Website
Als moderator van een website die opriep tot jihad, stond El Aroud in contact met mannen die wilden vertrekken, maar ze ontkende dat ze hen daartoe had aangezet. "Hij had al zijn beslissing genomen voor hij mij raadpleegde", zei ze over een Fransman die naar Waziristan vertrok en dood zou zijn.

Geld
Over het geld dat ze inzamelde, zei ze dat het voor eigen gebruik was en niet voor personen die wilden gaan vechten. Ze gaf enkel toe dat ze 3.000 euro had aangeboden aan jongeren die - haastte ze zich om eraan toe te voegen - het hadden geweigerd. (belga/sam)