Makers sms-bom riskeren tot 2 jaar cel

Arno Kempynck van Hart boven Hard en Act For Climate Justice in De Afspraak.
VRT Arno Kempynck van Hart boven Hard en Act For Climate Justice in De Afspraak.
De sms-bom die Joke Schauvliege trof, kan in het gezicht van de initiatiefnemers ontploffen. "Als één van de getroffen politici een klacht indient of een parket zelf een onderzoek opstart, kan hen dat tot twee jaar cel kosten", zegt cybercrime-expert Philippe Van Linthout.

Wakeupyourministers.be, een initiatief van Act for Climate Justice, verleidde tienduizenden Belgen ertoe om Joke Schauvliege en de drie andere klimaatministers in ons land een e-mail of sms te sturen. Maar is zo'n pestende protesttactiek wettelijk toegelaten? "Mocht één van de getroffen politici een klacht indienen of een parket zelf een onderzoek opstarten, dan kunnen de initiatiefnemers vervolgd worden", legt cybercrime-expert Philippe Van Linthout uit.

Of er al een klacht of een onderzoek is, is voorlopig niet bekend. "Deze actie kan als belaging gezien worden omdat de verzender wist (of had moeten weten) dat de rust van de politici mogelijk ernstig verstoord kon worden. Daarnaast mag je geen communicatiemiddel gebruiken om overlast te veroorzaken of schade te berokkenen. Ook een systeem creëren om dit te doen is strafbaar." Wie voor belaging of inbreuken op de communicatiewetgeving vervolgd wordt, riskeert een celstraf tot 2 jaar en een maximale geldboete van 2.400 euro.

Actie beëindigd

De site van de mysterieuze burgerbeweging, die pas in het najaar van 2018 opdook, ging gisteren offline. "De actie zou eindigen wanneer de vier klimaatministers zich zouden positioneren tegenover een klimaatwet. In tegenstelling tot Schauvlieges drie collega's liet CD&V weten dat voorstel niet te ondersteunen en dus is de actie nu beëindigd", klonk het in een persbericht. Hoeveel leden Act for Climate Justice telt en wie de leiding heeft, is onduidelijk. In het verleden doken verschillende Franstalige woordvoerders op, maar sinds kort is Arno Kempynck - één van de kopmannen van de politieke actiegroep 'Hart boven Hard' - de Vlaamse woordvoerder van het "informele netwerk van bezorgde mensen die elkaar gevonden hebben". Ondanks verscheidene telefoontjes was Kempynck gisteren niet bereikbaar voor een bijkomende reactie. (KSN/BHL)
312 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Vermeulen

  Na het registreren van ons gsm nummer nog niet zo lang geleden, moet het niet zo moeilijk zijn om te achterhalen wie de berichtjes verstuurders zijn. Iemand dag en nacht lastig vallen met gsm berichten is strafbaar.

 • Els Vandeput

  Ik hoop dat die goed gestraft zal worden. Verdiende loon. Schande wat er gebeurd is.

 • Ronald Van Beneden

  2 jaar direct toepassen op de grijnzende leden.Ze wisten het goed genoeg en dienen berecht te worden als voorbeeld functie. Iemand onder de gordel slaan doe je niet. Met flauwe excuses moet je niet afkomen want dan ben je niet beter dan de minister en die heeft wel ontslag genomen.

 • Gunther Abers

  Schavliege was incompetent. Maar dit is massastalking

 • raymond van der craen

  Ik begrijp die actie en frustratie van Arno perfect maar keur dit niet goed. Anderzijds moet ik kotsen van die politiekers!