Maker Pano-reportage over eventuele represailles: "Er zijn maatregelen genomen"

Tim Verheyden.
PHOTO NEWS Tim Verheyden.
Op de vraag van StuBru-presentatrice Linde Merckpoel of hij geen represailles vreest, zei reportagemaker Tim Verheyden vanochtend op de zender: "We gaan kijken wat Schild & Vrienden doet, natuurlijk. Er zijn maatregelen genomen daarvoor." Van der Heyden volgde de rechtse jongerenbeweging, die zichzelf gematigd noemt, een half jaar en gaf een onthutsende kijk op wat er zich werkelijk in de beslotenheid van de organisatie afspeelt.

Tim Verheyden zei op Studio Brussel dat hij bijna een jaar geleden S&V zag opduiken op sociale media en dat de jongerengroepering zijn interesse wekte, omdat ze "de dingen anders zagen". Ze zouden niet aan politiek doen en positieve acties uitvoeren om de Vlaamse identiteit terug op de kaart te zetten. Verheyden kwam met de leider van de beweging, Dries Van Langenhove, overeen om hen een half jaar te volgen.

De VRT-journalist kwam er in die periode achter dat er aan het zogezegde "positieve verhaal" ook een keerzijde zat. Hij kreeg onder meer inzage in geheime Facebookgroepen: "Daarin zie je dat hun ideeën veel radicaler zijn dan ze aan de buitenwereld tonen".

Racistisch

Verheyden bevestigde dat wat er gepost wordt in de geheime Facebookgroep van S&V wel degelijk strafbaar kan zijn. "Een geheime Facebookgroep, dat wil niet zeggen dat alles daar geheim is en zomaar kan. 847 mensen die in een geheime Facebookgroep discriminerende dingen posten, dat is niet zomaar besloten, dat is een zekere openbaarheid, zoals ze dat noemen. Racistische uitspraken daarin doen of anderen daartoe aanzetten, dat is strafbaar." Juridische gevolgen zijn dan ook niet uitgesloten, "maar het is aan het parket om te beslissen of er een onderzoek komt", zei Verheyden.

Op de aantijging van Dries Van Langenhove dat Verheyden in de ophefmakende reportage aan 'framing' doet en dus vooringenomen zou zijn, zei de reportagemaker: "De dingen die wij zwart op wit hebben, racistische uitspraken, uitspraken waarin vrouwen gekleineerd worden, ik denk niet dat dat vooringenomenheid is." 
176 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul De Wachter

  Er zijn Turkse, Marokkaanse, Antifa sites met 10.0000den leden die hetzelfde brengen visa versa.

 • jos hurkmans

  Deze kerel is gewoon een marionet van de linkse politiek Heel de vrt wordt links aan gestuurd,volgens mij kom je zonder een partijkaart van een der linkse partijen niet aan een job bij dit linkse clubje

 • DIRK VAN DESSEL

  Oei, al een pak in de politiek-correct broek ?

 • Ja Datzal

  "Omdat zij de dingen anders zagen' ? Je bedoelt zeker " omdat zij de realiteit zagen " Word wakker , journalistje van mijn ... Iedereen ziet het , enkel jij niet. Een koe blijft nog altijd een koe , en dat durf ik hardop blijven zeggen.

 • Paul Vandekerckhove

  Dat die journalIst daar de scoop van het jaar mee behaalde is niet te begrijpen . Alles wat de vrienden uitrichtten stond al op het net .