Maingain wil deelstaat Wallonië-Brussel in federale staat

FDF-voorzitter Olivier Maingain heeft vanochtend herhaald dat hij de eenheid tussen Brussel en Wallonië wil versterken en een deelstaat Wallonië-Brussel wil oprichten binnen de federale staat. "In een Belgisch federaal kader moeten we nadenken over een grotere eenheid tussen Brussel en Wallonië", stelde Maingain.

Nieuwjaarstoespraak
Het is niet de eerste keer dat de FDF-voorzitter voor een nauwere band tussen Brussel en Wallonië pleit. Zo deed hij dat ook al in zijn nieuwjaarstoespraak. "Tegenover een Vlaanderen dat zich al opwerpt als een staat met een vraag naar meer autonomie moeten we absoluut de eenheid tussen Brussel en Wallonië versterken", meent Maingain.

Twee doelen
"Om die eenheid te creëren, moeten twee doelen bereikt worden. Eerst en vooral mag de institutionele toekomst van Brussel niet meer afhangen van de arbitrage door Vlaanderen op federaal niveau. Dat impliceert dat Brussel aan autonomie wint in de schoot van een eenheid Wallonië-Brussel, die gebaseerd is op twee gewesten: Brussel en Wallonië." De tweede eis van Maingain is om Brussel uit te breiden tot 31 gemeenten.

MR op dezelfde golflengte
In een reactie op het interview met Maingain stelde MR-woordvoerder Pierre-Yves Jeholet dat de MR "op dezelfde golflengte zit" als Maingain wat het institutionele betreft. "We zijn ook al lang voorstander van een versterking van de eenheid Wallonië-Brussel", aldus Jeholet. In de tweede fase rond de staatshervorming moet er wat de MR betreft ook kunnen gesproken worden over de grenzen van Brussel. (belga/tdb)

Olivier Maingain.
UNKNOWN Olivier Maingain.