Maingain: “Vrees dat N-VA minderheidsregering van Michel zal steunen in ruil voor communautair voorakkoord”

Olivier Maingain, voorzitter van de Franstalige partij DéFI.
BELGA Olivier Maingain, voorzitter van de Franstalige partij DéFI.
Olivier Maingain, voorzitter van de Franstalige partij DéFI, vreest dat de N-VA de minderheidsregering van Charles Michel zal steunen in ruil voor een herziening van de grondwet, wat de deur openzet voor een nieuwe staatshervorming. Dat zei hij vandaag op radiozender Bel-RTL. Maingain stelt voor dat de alternatieve meerderheidspartijen die het VN-migratiepact steunden, elk zeggen welke grondwetsartikelen ze niet gewijzigd willen zien. 

Na het vertrek van N-VA uit de regering moet premier Michel in het parlement steun vinden voor de wetsontwerpen die hij nog goedgekeurd wil zien. Vraag is of en onder welke voorwaarden de N-VA de nodige steun kan geven. 

DéFI-voorzitter Maingain vreest daarbij voor een soort communautair voorakkoord. Aan het einde van de legislatuur moeten regering, Kamer en Senaat beslissen welke artikelen van de grondwet na de verkiezingen herzien kunnen worden, bijvoorbeeld om een staatshervorming door te voeren. 

Maingain vindt nu dat MR, CD&V, Open Vld, PS, sp.a, Ecolo-Groen en cdH duidelijk moeten maken welke grondwetsartikelen ze ongewijzigd willen laten. "Op die manier zouden we, met een eerlijkheidstest, kunnen nagaan of er geen verborgen agenda is die pas aan het einde van de legislatuur naar boven komt", zegt Maingain. "De N-VA heeft ongetwijfeld in haar atomaschriftjes een geheim akkoord met de MR over een lijst met herzienbare artikelen die de deur opent voor een institutioneel avontuur.”
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  De NVA heeft het lopend wetsontwerp over de volgende tax shift mee gemaakt, en dus zal de NVA dat wetsontwerp ook steunen. En dus zal de NVA ervoor zorgen dat de regering niét valt alvorens die tax shift goedgekeurd is. En dat is goed nieuws voor bedrijven en voor wie werkt. Dat Défi / FDF, een linkse partij, dat geen goed nieuws vindt, is een bewijs dat het wél goed nieuws is.

 • Linda Van Bogaert

  Voor een staatshervorming is een 2/3 meerderheid vereist, dus dat gaat nooit lukken. Die zogenaamd confederatie is slechts een fabeltje voor heel goedgelovige zielen.

 • Christian Smets

  De Franstaligen moeten beseffen dat België niet alleen de Frantaligen toebehoort.

 • Peter Janssens

  Dat staat al 4 jaar op de planning van NVA en die zijn daar ook altijd voor uitgekomen dat dat één van hun doelen was. Mogelijk moeten de Waalse partijen wat beter leren schaken, want de schaakmat is vorige week afgeroepen door NVA en ze vallen nog steeds uit de lucht bij elke bijkomende zet.

 • Kris Platteau

  Zou weeral meesterzet zijn van N-Va EN Michel: ofwel steunt de PS het centrumrechts programma van Michel, ofwel niet en dan is het hun schuld dat de MR N-Va dit moet gunnen. Win-win voor zowel MR en N-Va door N-Va niet langer deel te laten uitmaken van de regering!