Maingain: "PS is incontournable"

BELGA
FDF-voorzitter Olivier Maingain meent dat de PS, die incontournable is op gewestelijk niveau, moeilijk geen rol kan spelen op federaal vlak. Met zijn eigen partij heeft hij de ambitie zowel in Brussel als in de Franse gemeenschap op de voorgrond te treden.

"De PS zal in Franstalig België incontournable zijn", vatte Maingain zijn standpunt samen op de commerciële radiozender Bel RTL. Hij wees er daarbij op dat de Franstalige socialisten de grootsten zijn in Wallonië en Brussel. "Ik heb de MR niet horen zeggen dat ze een meerderheid tegen de PS op de been wil brengen", aldus Maingain. Hij sluit zich aan bij de stelling van zijn partijgenoot Didier Gosuin dat het MR-project nogal vaag is, terwijl de PS een meer globale visie uitdraagt.

In 'De Ochtend' op Radio 1 zat Bernard Clerfayt (FDF), de burgemeester van Schaarbeek, op dezelfde golflengte. Hij zag bij de Franstalige liberalen verschillende projecten en ideeën over Brussel, waarmee Clerfayt doelde op de verschillende standpunten die Vincent De Wolf en Didier Reynders in de aanloop naar de verkiezingen innamen.

Waalse as
Volgens Maingain zou een Waalse as tussen PS en cdH of PS en MR in Brussel kunnen worden aangevuld met de FDF. "Maar we hebben misschien ook een rol te spelen op het niveau van de regering van de Federatie Wallonië-Brussel", voegde Maingain eraan toe. Hij verwacht ook niet dat de PS geen rol op federaal niveau zal spelen.

De FDF-voorzitter verwacht ook dat de rol van Bart De Wever als informateur van korte duur zal zijn. "Ik heb bij hem weinig enthousiasme voor zijn koninklijke opdracht gevoeld. Hij weet heel goed waar zijn grenzen liggen voor de vorming van een meerderheid en het is misschien niet aan hem om die rol op zich te nemen", aldus Maingain, die richting CD&V kijkt. "Zal die de post van minister-president al dan niet willen behouden door een alliantie te smeden met de N-VA?"