Maingain: “Missie van Magnette kan leiden tot coalitie die merkwaardiger is dan je zou durven denken”

DéFI-voorzitter Olivier Maingain.
BELGA DéFI-voorzitter Olivier Maingain.
DéFI-voorzitter Olivier Maingain heeft deze ochtend op radiozender Bel RTL herhaald dat zijn partij nog steeds aan de onderhandelingstafel voor de federale formatie zit en “klaar is om zijn verantwoordelijkheid op te nemen”. Volgens Maingain kan de koninklijke missie van informateur Paul Magnette (PS) leiden tot een “formule die merkwaardiger is dan je zou durven denken”. Spreekt hij over een zogenaamde regenboogcoalitie die alvast de steun zou krijgen van zijn partij?

Informateur Paul Magnette (PS) maakte gisteren tijdens een persconferentie duidelijk dat hij met tien partijen (PS, N-VA, MR, Open Vld, sp.a, CD&V, Groen, Ecolo, cdH en DéFI) gesproken heeft. “Eén partij wil wel steun geven, maar niet in de regering stappen”, klonk het. Daarmee doelt hij wellicht op cdH, dat vrijwillig voor een oppositiekuur koos. Magnette zal nog tot eind deze week praten met de verschillende partijen. Maingain bevestigde aan Bel RTL alvast dat zijn partij een nieuwe uitnodiging heeft ontvangen voor een gesprek eind deze week.

Maar de DéFI-voorzitter zei ook nog dat zijn partij enkel deel zal uitmaken van een federale coalitie zonder de Vlaams-nationalisten van de N-VA. “De N-VA wil niet verdergaan zonder een vorm van verzwakking van de federale staat teweeg te brengen”, aldus Maingain, die ook nog zei dat de regering-Michel Vlaanderen ten goede gekomen is en voor haar belangen gewerkt heeft. 

Volgens Maingain is een federale coalitie zonder de N-VA in elk geval niet onmogelijk. De missie van Magnette zou kunnen “leiden tot een formule die verbazingwekkender is dan je zou denken”, aldus de DéFI-voorzitter.

Regenboog

Stuurt Maingain daarmee aan op een regenboogcoalitie? Maingains DéFI (goed voor twee zetels), samen met CDH (vijf zetels), speelt in dat geval een cruciale rol bij de federale regeringsvorming, ook al hebben die twee partijen maar weinig zetels.

In dat scenario zou er namelijk één Vlaamse partij kunnen afvallen: ofwel CD&V, ofwel Open Vld. Slechts één van beide partijen zou nodig zijn om een regenboogcoalitie te maken, waarmee Magnette een extra middel heeft om beide partijen onder druk te zetten. Met PS, MR, Ecolo, Groen, sp.a, cdH en DéFI zou een regering al aan 72 zetels geraken, aangevuld met de 12 zetels van CD&V óf Open Vld kan een ruime meerderheid van 83 zetels behaald worden. 

Het grote probleem is dat zo’n regering langs Vlaamse kant amper 29 op 89 zetels zou hebben: vraag is dan ook nog altijd of CD&V of Open Vld die sprong durven wagen terwijl oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang dan al hun duivels zullen ontbinden.

Verschillende kranteninterviews afgelopen weekend toonden wel aan hoe diep het water tussen PS en N-VA nog altijd is. Zo zei voormalig preformateur Rudy Demotte (PS) dat een regenboogcoalitie “een alternatief is voor de chaos” en dat er “in de huidige context, met de voorstellen die de N-VA op tafel heeft gelegd, geen overeenstemming mogelijk” is. Zijn voormalige collega-preformateur Geert Bourgeois (N-VA) had het dan weer over een “grand canyon” tussen N-VA en PS.
84 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Geens

  Wie zal regeren deert mij niet ,zeker niet nu ik heb gezien waar de Nederlandstalige regering van de NV-A mee bezig is . Het kan niet slechter met de anderen .

 • Bernard Loncke

  Als CD&V en OVLD dat spelletje meespelen hoop ik echt dat ze serieus afgestraft worden ...met zo'n kleine Vlaamse vertegenwoordiging in een nieuwe regering! Misschien valt de Vlaamse regering dan wel als NVA de stekker uittrekt hhhhhhh

 • Paul Clercq

  Die graaiers denken alleen aan hun dikbetaald postje,de bevolking hebben ze niet meer nodig,maar hun wedde loopt wel door zonder iets te presteren ,liefst herverkiezingen

 • PETER PERMENTIER

  Joepie de Vlamingen buiten spel en het zal ons pijn doen, ook dank zij het onevenwicht van de stemwaarde tussen de Franstalige die 1 waard is tov de Vlaming is er 1,4 stemmen nodig. Dit was in de sterren geschreven. Altijd geweest dat de Franstaligen de heersers en bewind leiders geweest in dit land, dus gaan stemmen is een nonsens zaak geworden, dus rustig thuis blijven.

 • joseph Leysen

  Wie ook meedoet, cd&V ovld, of allebei, het zal een ramp worden voor Vlaanderen op financieel gebied. De afstraffing zal er komen en dat waarschijnlijk voor 2024. Dus een goede raad voor beiden : geef niet toe aan postjes of het zijn de laatsten.