Magnus Carlsen wint internationaal schaaktoernooi in Leuven

Onder meer de Noor Magnus Carlsen (foto) neemt het samen met nog negen andere schakers op tegen 40 kinderen in het stadhuis op de Grote Markt.
Foto Vertommen Onder meer de Noor Magnus Carlsen (foto) neemt het samen met nog negen andere schakers op tegen 40 kinderen in het stadhuis op de Grote Markt.
De Noor Magnus Carlsen, de regerend wereldkampioen schaken, heeft gisteren in het Leuvense stadhuis het internationaal toernooi Your Next Move Grand Chess Tour gewonnen. Het met 10 grootmeesters sterke bezette schaaktoernooi was het tweede onderdeel van de Grand Chess Tour.

Tijdens de Your Next Move Grand Chess Tour wordt niet klassiek geschaakt, maar staan verspreid over vijf dagen twee varianten van snelschaak op het programma. Bij Rapid Chess heeft elke speler 25 minuten om te zetten, bij Blitz Chess is dat maar 5 minuten. De 10 deelnemers namen het één keer tegen elkaar op. Online werd het tornooi wereldwijd gevolgd door 504.000 kijkers.

Magnus Carlsen haalde het met 25,5 punten voor de Amerikaan Wesley So (22,5 punten) en de Fransman Maxime Vachie-Lagrave (22 punten). De Nederlander Anish Giri eindigde vierde met 20 punten. De gewezen wereldkampioenen Vladimir Kramnik (18,5 punten) en Viswanathan Anand (16 punten) eindigde vijfde en achtste. De overwinning leverde Carlsen 37.500 dollar op.

Vorige maand vond er al een toernooi plaats in Parijs. Later volgen nog de Sinquefield Cup, Saint-Louis (VS) en de London Chess Classic.