Magnette: “Theorie van de 'twee grootste partijen' werkt maar voor één partij”

Paul Magnette, voorzitter van de PS.
EPA Paul Magnette, voorzitter van de PS.
PS-voorzitter Paul Magnette blijft zijn idee van een minderheidsregering verdedigen. Dinsdag zei hij dat de formule waarbij socialisten, liberalen en christendemocraten een regering vormen, de enige overgebleven optie is om de federale formatie recht te trekken. “Veel groter kunnen de tegenstellingen tussen de PS en de N-VA niet zijn”, schrijft Magnette in een opiniestuk in De Tijd.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Samen met sp.a-voorzitter Conner Rousseau heeft Magnette de voorbije weken met andere partijen aftastende gesprekken gevoerd voor de vorming van een nieuwe regering. De twee socialistische kopmannen pleitten in hun eindrapport voor een minderheidsregering met liberalen, socialisten en christendemocraten. De huidige regeringspartijen MR, Open Vld en CD&V wijzen die piste van de hand en gaan zelf op zoek naar een meerderheid.

Daarbij wordt alweer snel gekeken naar PS en N-VA, de grootste Vlaamse en de grootste Franstalige partij, omdat die combinatie voor stabiliteit zou zorgen. In een opiniestuk spreekt Magnette over een “valse theorie van de twee grootste partijen”.

Magnette merkt op dat die theorie na de verkiezingen van 2014 niet is gemaakt. Ook toen waren PS en N-VA de grootste partijen, maar de PS werd naar de oppositiebanken gestuurd. Volgens de PS-voorzitter kan een regering met de twee grootste partijen van het land “enkel neerkomen op een optelsom van elkaar opheffende tegenstellingen”.

Beide partijen hebben een tegenovergestelde visie op alles wat onder het politieke landschap valt

PS-voorzitter Paul Magnette

“Beide partijen, die het land stabiliteit moeten bezorgen, hebben een tegenovergestelde visie op alles wat onder het politieke landschap valt”, legt Magnette in het opiniestuk uit. Als voorbeelden haalt hij tegenstellingen zoals “ultraliberaal versus sociaaldemocratisch”, “confederalisme tegenover samenwerkingsfederalisme”, “euroscepticisme contra Europees federalisme”, “klimaatscepticisme versus ecosocialisme” en “moreel conservatisme tegenover progressiviteit”  aan.

Magnette vraagt zich ook af wat zo’n regering dan kan beslissen bij Europese kwesties zoals de Green Deal, het Next Generation-plan en het migratiepact? “België is dan in het beste geval in de Europese Raad, de Ecofin-Raad en de Eurogroep tot zwijgen veroordeeld”, aldus Magnette.

PS alsnog in oppositie

“Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik de voorkeur geef aan een bredere coalitie, waarbij de groene partijen betrokken zijn (...) Maar na duizend pogingen is misschien de tijd gekomen om de weg van het minste kwaad te kiezen", aldus Magnette nog, die beseft dat hij daarmee ook de optie mogelijk maakt om een minderheidsregering zonder de PS te vormen.

“Maar voor mij is macht altijd slechts een middel om een doel te bereiken, geen doel op zich. Als een andere levensvatbare minderheid de verlamming kan vermijden die we sinds december 2018 kennen, en zo de valse theorie van de ‘twee grootste partijen’ definitief verdwijnt, zal ik tegen haar keuzes vechten, maar haar democratische gehalte erkennen”, besluit Magnette. 

Lees ook:

OVERZICHT. Al dertien federale onderhandelaars passeerden de revue sinds de verkiezingen: kent u ze nog allemaal?

De ‘klassieke tripartite’ als laatste redmiddel om uit de impasse te geraken? “Het is dit of verkiezingen” (+)
106 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frederic Franke

  België splitsen zoals Tsjechoslowakije destijds. Waar ligt eigenlijk het probleem? Er moet geen verkiezingen zijn voor het federale, maar enkel verkiezing voor wie wel of niet tegen een splitsing van België is! Zoals in 1948! Leopold 3 of niet!

 • Peter Nols

  Het VB heeft zoveel stemmen gehaald omdat ze 90 procent van het PS-programma in hun verkiezingsslogans hadden gestopt. Er is dus een groot deel Vlamingen die net zoals de Waalse meerderheid wil gaan voor een sociaaldemocratisch bestel. Omdat het VB onbekwaam is en die slogans enkel als lokaas gebruikt zouden we beter af zijn met een unitaire staat waar de Vlaming ook zou kunnen kiezen voor de PS zodat België terug welvarend land kan worden.

 • Jan Boden

  Magnette kan het gewoon niet. Hij denkt uitsluitend in dogma's en heeft totaal geen empathie voor Vlaanderen. Zijn coalitiepartners zouden hun programma moeten inslikken terwijl de PS nooit tot enige toegeving bereid is. Om tot een regering te komen is er maar 1 mogelijkheid en dat is de PS laten liggen waar ze thuishoort : uiterst links.

 • Wim Salomon

  Graag 1 België met een 15-20 tal ECHTE experten aan het roer. Al de rest afschaffen. Veel geld gespaard en eindelijk bekwame mensen.

 • Ronny Biesen

  Correct, zo een klein land moet het kunnen met 1 regering. Dat kan ook. Het is de politiek zelf die zulke splitsing in de hand werken. Het creeeren van postjes, opzetten van Vlamingen tegen Walen. Allemaal politiek gestuurd. Zelfs Brussel als kleine wereldstad heeft een regering? Waar zijn we mee bezig? Back to basics. Belgie: 1 land, 1 regering.