Magnette: “PS zal altijd constructief zijn en zich engageren voor het sociale”

PS-voorzitter Paul Magnette wil naar eigen zeggen "geen fronten bouwen, maar bruggen".
Photo News PS-voorzitter Paul Magnette wil naar eigen zeggen "geen fronten bouwen, maar bruggen".
De PS wil constructief blijven in de federale regeringsvorming, ook nu de paars-gele piste dood en begraven is. Dat verzekerde voorzitter Paul Magnette na afloop van het partijbureau van de Franstalige socialisten. "We willen oplossingen voor de uitdagingen in dit land, vooral voor de sociale uitdagingen", zei hij. "Daar zullen we ons voor blijven inzetten."
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

PS-voorzitter Paul Magnette is de kop van Jut nadat hij vlak voor het weekend de definitieve doodsteek uitdeelde aan een federale regering met zowel PS als N-VA. Maar de Franstalige socialisten blijven constructief, benadrukte hij maandag na afloop van het PS-partijbureau. "We zijn altijd constructief geweest om oplossingen voor de uitdagingen in dit land te vinden, zeker voor de sociale uitdagingen. Daar blijven we ons voor inzetten", klonk het.

“De PS is niet incontournable”, herhaalde Magnette. “Als de Vlaamse partijen een coalitie willen vormen zonder de PS, zullen we dat respecteren. In 2014 had de PS 32 procent, we waren de grootste partij van Wallonië. Toen zei niemand dat de twee grootste partijen in de regering moesten.”

De oproep van N-VA-voorzitter Bart De Wever om een Vlaams front te vormen tegen de PS, heeft Magnette niet verrast. “We weten dat de N-VA met haar houding de Belgen wil verdelen, maar we zullen ons niet laten meeslepen op die helling. Wij willen geen fronten bouwen, wij willen bruggen bouwen.”

Lees ook: Is een regering zonder PS echt ondenkbaar? 

Staatshervorming is “theoretische kwestie”

Wat het institutionele betreft, bleef Magnette veeleer op de vlakte. "We kunnen erkennen dat België niet goed functioneert. Maar op dit moment is er geen verklaring tot herziening van de grondwet, noch een tweederdemeerderheid die een staatshervorming zou toelaten." Op dit moment gaat het om een "theoretische kwestie", aldus Magnette.

Zijn partijgenoot en voormalig Brussels minister-president Charles Picqué had voor aanvang van het partijbureau nog gezegd dat de Franstaligen zich moeten opmaken voor een nieuwe institutionele ronde, maar voor de PS-voorzitter is dat eerder een werf voor de lange termijn. "Tegen 2024 zullen we moeten nadenken over hoe we België efficiënter kunnen maken", klonk het.
56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Maes

  ''Sociaal'' voor Magnette wil zeggen … cadeautjes voor Wallonie en de rekeningen voor Vlaanderen … alle dagen op restaurant gaan en de rekening naar Vlaanderen laten sturen … zo kan een klein kind ook sociaal zijn … Magnette, word eens volwassen jongen !!!! Populist !!!

 • Erika Backaert

  Wanneer gaan de Walen eens hun plan trekken. Ik woon vlakbij Wallonië, wat ik zie en meemaak, onvoorstelbaar. Profiteren, profiteren en nog eens profiteren. Is het de chômage niet, t is la mutuelle, le CPAS, enz.....

 • Verstappen Martine

  Onozelaar gaat toch in uwe zandbak spelen zeg.

 • Rudy Reynders

  Marc van de poel je hebt gelijk. Magnette praat alleen met die zijn gedachtegoed napraten, de rest is dan separatist. Één dezer zijn de ecolos niet meer welkom want zij bevinden zich nog verder links dan de PvdA ptb. Met wie gaat hij dan nog praten, ... De koning zou beter moeten weten , vb en pvdaptb uitsluiten voor gesprekken, meer dan een vijfde van de kiezers telt niet mee. Sorry ook paleis verdeelt de Belgen, dus stop Vlamingen met te zeggen dat nva België wil verdelen.

 • james vroman

  transfers in kaart ... De vennootschappen betaalden 12 miljard belastingen maar kregen ook 12 miljard subsidies tot zover hun de tax shift ..