Magnette (PS): “Regeren met N-VA is geen optie”

Paul Magnette.
Photo News Paul Magnette.
Regeren met de N-VA is nog steeds geen optie voor de PS. Dat heeft PS-kopstuk Paul Magnette vandaag gezegd na het partijbureau van de Franstalige socialisten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Gisterenavond hebben de koninklijke informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) vergaderd met de PS, N-VA, MR, Open Vld, CD&V, Groen en sp.a om hun preformatienota te bespreken."Het was een eerste discussie. Iedereen heeft nog eens zijn standpunt uitgelegd en niks meer", legt Magnette uit. 

Het was de eerste keer dat de twee grootste partijen, PS en N-VA, samen aan tafel gingen. Dat de kloof tussen beide partijen groot is, is geen publiek geheim. Volgens Magnette blijven de socialisten ook bij hun houding. Het blijft volgens hem onmogelijk om met de Vlaams-nationalisten te onderhandelen over de vorming van een federale regering.

"Als je het socio-economische programma bekijkt, of de ideeën over de mensenrechten of migratie, dan blijft dat voor ons onmogelijk. Ik zie niet in hoe dat mogelijk zou zijn", aldus Magnette. 

Van een rechtstreekse of inhoudelijk discussie tussen N-VA en PS was dus zeker geen sprake. De kloof lijkt dus niet meteen kleiner geworden. "Het was een vergadering waarbij de informateurs uitleg hebben gegeven bij de verschillende bilaterale vergaderingen en waarbij ze de aan te pakken kwesties hebben opgesomd. Het is makkelijk om te zien waarover men zich moet buigen. Iedereen is voor volledige tewerkstelling en wil meer groei en iedereen wil de armoede en de klimaatopwarming aanpakken. De vraag is hoe men dat wil aanpakken. Dat is veel moeilijker en tussen de zeven partijen zijn er daarover niet veel gemeenschappelijke punten", aldus Magnette.

Het PS-kopstuk benadrukt ook dat er niet alleen naar de verschillen tussen PS en N-VA moet gekeken worden. Ook met de liberalen zijn de meningsverschillen groot, net als de verschillen tussen Groen en de liberalen of de N-VA. 

Terwijl de liberalen en ook de CD&V blijven herhalen dat PS en N-VA moeten praten, wijst Magnette er fijntjes op dat er "ook andere opties dan de N-VA" bestaan om een regering te vormen.

Volgens N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys is het geen geheim dat de standpunten en programma’s van PS en N-VA ver uit elkaar liggen. “Maar we zijn het aan onze kiezers verplicht om het gesprek aan te gaan”, klinkt het. “Als Magnette dan toch weigert te praten, waarom dan confederalisme afwijzen? Het is daarvoor de enige structurele oplossing”, tweet hij. 
193 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ERIK CLAESSENS

  Ach, PS toch. Eén verzameling corruptie. Een schandvlek in het politieke landschap. Praatjes voor de tribune, meer niet.

 • Mady Vermeulen

  Jo Bosman, de PS was geen 4,5 jaar maar decennialang ononderbroken aan de macht en word al jarenlang, jaarlijks, met vele miljarden Vlaams geld gesponsord, maar nog steeds is de toestand van de regio waar de PS al die jaren de lakens uitdeelde vergelijkbaar met Griekenland. Bovendien volgt het ene corruptieschandaal het andere op bij de PS. Wedden dat met de PS regeren wél een optie is voor jou?

 • Jan Van Rompaey

  Zo snel mogelijk Vlaamse onafhankelijkheid.Weg met deze dictator.

 • vanaeken jokke

  Tom Faes staat te springen om nog meer belastingen en transfers te betalen aan de Walen.En hij vraagt zich dagelijks af hoe komt dat 143 euro per persoon per maand.5 miljard hebben de Walen meer nodig uit de sociale zekerheid dan de 6 miljoen Vlamingen.80% van de boetes en overtredingen worden naar het zuiden doorgestort.En sluwe Elio zal zo nog wel enkele inkomsten uit Vlaanderen laten overhevelen slaap rustig verder Tommeke het is allemaal de schuld van De Wever.

 • Peter Janssens

  Pieter Van Ceunebroeck , Brussel gaat naar Wallonië en een groot deel van de Brusselse rand ook !