Magnette: “PS is klaar om met N-VA te praten over nieuwe federale regering"

Belga
De PS staat klaar om met de N-VA te praten over een nieuwe federale regering. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette gezegd op de Franstalige nieuwszender LN24. Wat telt is de inhoud, zei hij.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"We kunnen overwegen om te regeren met de N-VA", aldus Magnette, al voegde hij er wel aan toe dat de Franstalige socialisten niet in eenzelfde project als de vorige Zweedse coalitie willen stappen. "Ik kan mij geen seconde voorstellen dat we met N-VA doen wat de vorige regering heeft gedaan.”

Waar beiden elkaar misschien wel kunnen vinden, is in eventuele gesprekken over een staatshervorming, liet Magnette verstaan. "We zien dat de staat vandaag niet meer goed werkt, dat de versnippering van bevoegdheden van een hallucinante complexiteit is", zei hij. De PS-voorzitter wil in dat kader komaf maken met de verdeeldheid: elke bevoegdheid moet ofwel 100 procent regionaal, of wel 100 procent federaal zijn, klonk het.

Roet in het eten

Partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez, Egbert Lachaert en Joachim Coens proberen al enkele weken een coalitie op poten te zetten die bestaat de huidige regeringspartijen MR, Open Vld en CD&V, aangevuld met N-VA, sp.a en cdH. De gesprekken over de 'Arizona' verlopen echter moeizaam: de nakende stemming over de versoepeling van de abortuswet in de Kamer strooit roet in het eten - Coens en N-VA-voorzitter Bart De Wever maakten er een regeringszaak van die versoepeling niet goed te keuren - terwijl cdH en sp.a de vorige week nog vriendelijk bedankten voor een eerste vergadering met alle zes partijen.

De PS is momenteel niet betrokken bij die gesprekken, in tegenstelling tot de Vlaamse socialisten dus. Geen vrije keuze, liet Magnette verstaan. "Onze essentie is ons verantwoordelijkheidsgevoel. We zijn hier niet enkel om te protesteren, dat is wat ons onderscheidt van andere partijen aan de linkerzijde. Wij zijn hier om voorstellen te doen en om die te verdedigen. In essentie zullen wij nooit kiezen voor de oppositie", was de PS-voorzitter duidelijk.

Lees ook: 

Het paars-gele spook is terug: PS zet deur voor N-VA weer op een kier (+)

“PS wil terug aan onderhandelingstafel”
159 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jess Degrauwe

  Blijkbaar zijn er vele partijleden of mensen vergeten dat het de NVa is die ons in deze crisis heeft doen belanden. Ze vonden het nodig de vorige regering te verlaten door iets wat zij zelf mee georchestreerd hebben, namelijk het marrakech pact. Doch door de vele reacties hebben ze hun kar moeten draaien en daarmee de andere partijen voor schut gezet door hun de schuld in de schoenen te schuiven. Blijkbaar hebben er veel een kort geheugen !

 • Vera Bres

  ik zou zeggen ,NIEUWE verkiezingen en dan weten we nu al, dat het Vlaams Belang en de NVA de toppers zijn , deze 2 zullen denkelijk net geen 50,1% halen ...dus dan gaan de verliezers met 10-12 % en sommige nog minder ,weer alles blokkeren , de kiezer telt dus niet mee !

 • Marcel Willems

  Federaal moet er geen Vlaamse noch Waalse meerderheid zijn .Wel met partijen die aan de herstelbeweging na de crisis willen werken .Geen tijd verliezen aan communotaire zaken

 • vanaeken jokke

  Peter Janssens dat er in Vlaanderen meer besmettingen zijn is heel normaal.6.5 miljoen inwoners in de Walen 4.5 miljoen .NVA zit niet in de federale regering Peter en als ge het nu nog niet gezien hebt dat deze regering onbekwaam is slaap dan verder.Als u dan toch zo'n fervent PSer bent verhuis dan kan je er op stemmen.Een Waals kerkhof dat is wat de PS van de walen gemaakt heeft een gebied dat 25 jaar achterna hinkt de PS prestaties.

 • Jan Van de Velde

  De hele vraag is of wij nog wel behoefte hebben aan de Walen. We hebben al veel te lang met onze voeten laten spelen en dan nog de kosten van de spelletjes betaald.