Magnette: “N-VA heeft institutionele eisen, maar dat zal zonder ons zijn. Ze zijn niet ‘incontournable’”

De koning met PS-voorzitter Paul Magnette vanmiddag.
BELGA De koning met PS-voorzitter Paul Magnette vanmiddag.
PS-voorzitter Paul Magnette stelt vast dat de federale onderhandelingen in een impasse zijn beland. En hij wijst daarvoor naar de N-VA, die volgens Magnette enkel over een staatshervorming wil praten.

Magnette was vanavond te gast op verschillende tv-zenders, in het zuiden en het noorden van het land, om zijn boodschap duidelijk te maken. “Ik heb veel vergaderingen gehad met de N-VA en heb mijn rol gespeeld als voorzitter van de PS. Ik heb de voorstellen van de PS uitgelegd en verdedigd, maar N-VA wil daarover niet spreken. Zij denken dat de prioriteit de institutionele vragen zijn, wij denken van niet”, aldus Magnette in ‘Terzake’.

Sociale zekerheid

Hij bevestigde daar eerdere uitspraken op de Franstalige televisie. “Als de N-VA terugkomt met vragen om grote luiken van de sociale zekerheid te splitsen - van de gezondheidszorg, de werkloosheidsuitkering, enzovoort - dan gaan we uiteraard niet over die zaken praten. We hebben altijd heel duidelijk gezegd dat we niet gaan onderhandelen over het op de helling plaatsen van de sociale zekerheid. Je moet daarvoor niet op de PS rekenen”, luidde het eerder op RTL-TVi.

“Heel heel moeilijk”

Hij bevestigt dat het vandaag “heel heel moeilijk” is om tot een akkoord met N-VA te komen. De prioriteiten voor de Franstalige socialisten liggen op het domein van de klimaatopwarming, de sociale vraagstukken en de koopkracht, aldus Magnette. “Maar zeker niet de staatshervorming en institutionele vragen”, die volgens hem “de enige prioriteit” zijn voor N-VA.

Bart De Wever kan een missie aan de koning vragen en contact nemen met de andere partijen om te zien of er een meerderheid zijn communautaire agenda volgt

De PS-voorzitter daagde zijn collega Bart De Wever uit zelf in de arena te treden met de communautaire agenda. “De N-VA kan het initiatief nemen als ze denken dat de communautaire agenda de prioriteit moet zijn. Bart De Wever kan een missie aan de koning vragen en contact nemen met de andere partijen om te zien of er een meerderheid zijn communautaire agenda volgt”, luidde het. “Wij zijn daarvoor geen vragende partij.”

Andere meerderheidsformules

De PS-voorzitter herhaalde meteen dat de N-VA niet ‘incontournable’ is voor een regering. “Er zijn andere meerderheidsformules mogelijk. We moeten zien of de andere partijen bereid zijn een ander spoor te bewandelen”, aldus Magnette. Zo herinnerde hij eraan dat zijn partij zich eerder bereid heeft verklaard om een tijdelijke regering in het zadel te helpen mocht dat nodig zijn om dringende dossiers aan te pakken.

Indien een paarsgele coalitie mét N-VA niet lukt, dan is enkel paarsgroen mogelijk, eventueel aangevuld met CD&V, voor een volwaardige regering. Maar voor de christendemocraten en liberalen ligt een coalitie met een minderheid aan Vlaamse kant bijzonder moeilijk. En de liberalen hebben al eerder laten verstaan dat ze een regering met de groenen niet zien zitten.

Indien de impasse blijft duren, mikt Magnette niet op vervroegde verkiezingen. “Wij doen niets om naar verkiezingen te gaan”, benadrukte hij.

Photo News

Charles Michel

Magnette deelde op de RTBF ook nog een sneer uit aan ex-premier Charles Michel (MR), die vanmorgen de betrokken partijen had opgeroepen om zo snel mogelijk een nieuwe regering te vormen. “Ze moeten moed tonen, dat is cruciaal”, stelde Michel. “Steevast de eigen programmapunten herhalen is al te gemakkelijk.” 

Magnette reageerde daarop: “Vijf jaar geleden koos Charles Michel ervoor om zijn engagementen te negeren en om te regeren met de N-VA. Vandaag betrekt hij zijn Europese post. Hij verlaat zijn rol als premier in het midden van de storm aan het einde van zijn ambtstermijn. Ik denk niet dat hij in een goede positie verkeert om lessen te geven over verantwoordelijkheid.”

De MR liet via Benoît Piedboeuf, fractieleider in de Kamer, weten dat het de aanvallen tegen Michel niet apprecieert. “Paul Magnette speelt de politiek van de verschroeide aarde. Terwijl de koning overlegt, is dit niet het moment om olie op het vuur te gooien.” 

De koning met N-VA-voorzitter Bart De Wever vanavond.
Photo News De koning met N-VA-voorzitter Bart De Wever vanavond.315 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Schoensetters

  Geef mij maar terug een linkse regering. Ik ben het kotsbeu steeds maar meer belastingen en taksen te betalen onder de regering N-VA. Woonbonus afschaffen, kindergeld verminderen,... noem maar op en dan nog eindigen met een mega groot gat in de begroting. Is dat het goede beheer van het bestuur?

 • Thierry Walterus

  Als je nu nog niet ziet dat de Fluppe partijdig is, amai........die wil de eis van de vlaming niet volgen

 • Mi Janssens

  Stop met geld uit te delen van Vlaanderen en hou op met jullie postjesverdeling! Ga aan het werk en verdien wat respect anders kunnen jullie beter de arena verlaten.

 • Marc Schoensetters

  Geef mij maar terug een linkse regering. Ik ben het kotsbeu steeds maar meer belastingen en taksen te betalen onder de regering N-VA. Woonbonus afschaffen, kindergeld verminderen,... noem maar op en dan nog eindigen met een mega groot gat in de begroting. Is dat het goede beheer van het bestuur?

 • Dan Midden

  Wanneer stappen NVA en VB nar het gropndwettelijk hof ivm bevoordeling franstaligen bij de zetelverdeling in het parrlement. 7.8 procent van de stemgerechtigden stemden op de P$, ze halen wel 13.3 procent van de zetels binnen. P$ heeft 2 zetels meer dan het VB terwijl het VB 168554 meer kiezers heeft. Grondwet stelt duidelijk dat iedere belg gelijk is voor de wet, waarom dan dit enorme verschil. er zijn 45000 vlamingen nodig voor 1 zetel, tegen slechts 32000 walen