Magnette is onderhandelingen met De Wever beu: “Hoeveel keer moet ik nog zeggen dat PS geen zin heeft om met N-VA te besturen?”

PS-voorzitter Paul Magnette.
BELGA PS-voorzitter Paul Magnette.
Met N-VA onderhandelen bestempelt PS-voorzitter Paul Magnette als een "beproeving". En eentje die lang genoeg heeft geduurd. Na “duizenden uren vergaderen zonder vooruitgang” zal het partijbestuur van de Franstalige socialisten zich maandag buigen over de vraag of dat nog wel zin heeft. “Ik begin me die vraag meer en meer te stellen”, zegt Magnette vandaag in verschillende media. Ook PS-fractieleider Laaouej heeft geen zin in een “onstabiele” regering met N-VA. “Ik heb nog nooit een gedwongen huwelijk weten slagen”, zegt hij in onze krant.

“Het duurt al acht maanden. Ik ben zelfs gestopt met de duizenden uren vergaderen te tellen. Dagen aan een stuk, avonden, nachten, weekends, zonder dat het vooruitgaat. Alleen omdat sommigen enkel een coalitie tussen PS en N-VA willen testen. Hoeveel keer moet ik nog duidelijk zeggen dat PS geen enkele zin heeft om met hen te besturen?”

PS-voorzitter Paul Magnette laat er in interviews in de Franstalige pers geen twijfel over ­bestaan: paars-geel komt er ­gewoon niet. De enige reden dat hij woensdagavond bijvoorbeeld nog eens tegenover De Wever gaan zitten is, is “uit ­respect voor de democratie en de grondwettelijke regels. En uit beleefdheid”.

"Wij willen geen ­verkiezingen uitlokken”, zegt Magnette in Le Soir. “Maar wij zijn er niet bang van. De bevolking is soeverein. Verkiezingen zijn een superieure daad van democratie. Er is niets mooiers dan de bevolking te vragen zich uit te spreken.”

"Bij verkiezingen kan je alleszins een paar echte vragen voorleggen. Wil men bijvoorbeeld echt een nieuwe staatshervorming? Tijdens de campagne heb ik daar niemand over gehoord en nu is er plots niets meer mogelijk zonder. Terwijl er geen tweederdemeerderheid is en de grondwet niet voor herziening vatbaar verklaard is.”

LEES OOK. PS-fractieleider Laaouej heeft geen zin in “onstabiele” regering met N-VA: “Nog nooit gedwongen huwelijk weten slagen”

Hoofd koel houden

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is niet te vinden voor een nieuwe stembusslag, reageert hij. “De Belgen hebben gestemd, de bevolking wil een regering, het land heeft nood aan stabiliteit”, tweet hij. “Waarom dan opnieuw op een affiche gaan staan als men niet capabel is om verantwoordelijkheid te nemen en akkoorden te sluiten? De MR werkt voor België.”

Ook bij sp.a staan ze niet te springen voor nieuwe verkiezingen, maakt voorzitter Conner Rousseau duidelijk. “Mensen hebben al gekozen en zijn dit beu. Ik ook. Wie nu geen oplossingen durft vinden zal dat na nieuwe verkiezingen nog minder doen”, tweet de sp.a’er. “Hoofd koel houden en hard werken aan oplossingen. Voor lonen, pensioen, zorg, klimaat en veiligheid. Daarom doe je aan politiek.” Dat zegt ook sp.a-Kamerfractieleidster Meryame Kitir. “Oplossingen zijn het enige antwoord dat de politiek nu moet geven.” 

Groen-voorzitster Meyrem Almaci roept op tot verantwoordelijkheidszin. “We zijn als Groen nu niet aan zet. Maar we hebben ons altijd constructief opgesteld om met iedereen te spreken en hebben er begrip voor dat sommigen nu hun geduld verliezen”, zegt ze aan Belga. “We roepen de partijen nu vooral op om hun verantwoordelijkheid te nemen, in het belang van de burgers en van het land.”

Eenzelfde boodschap is te horen bij CD&V-voorzitter Joachim Coens. “Er zijn verkiezingen geweest, mensen verwachten terecht oplossingen van de politiek”, tweet hij. “Ondanks dat het vandaag Valentijn is, gaat het niet over liefde in de politiek. Het gaat over meerderheden, de kaarten liggen zoals ze liggen. In belang van land best kaarten respecteren.” 

Koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) reageert op Twitter met een kwinkslag: “We zijn allemaal op zoek naar een beetje liefde op valentijnsdag.” Hij maakte nog eens gebruik van de populaire hashtag #muziekvoordeonderhandelingen en deelde bij zijn bericht het nummer ‘La chanson des vieux amants’ van Jacques Brel.

LEES OOK. Wat als we vervroegde verkiezingen krijgen? Zo zit het praktisch in elkaar
378 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Ooijen

  Chris Devlaeminck, Vlamingen die "op de parking" wonen moeten 1 miljard euro bijdragen en onderdanig zijn aan Bart De Wever zodat hij zijn 18 groene prestige projecten kan realiseren. Duidelijk wat zijn idee van Vlaanderen is. Verder graait hij al jaren met plezier naar het gratis loon als spookparlementariër. Wie heeft de Walen nodig om zich geplukt te voelen als we Bartje hebben?

 • Chris Devlaeminck

  De arrogantie van de Waalse politici kent geen grenzen. Nog nooit geweest. Vlaamse politici moeten onderdanig zijn, toegeven, transfers toelaten, dan is het goed.

 • Lode Kempen

  Knap werk van Magnette hij is tenminste een waardig politieker... onder nv-a werden we hard afgestraft zelfs Di Rupo zijn beleid was veel beter alsook de staatsschuld. Nv-a zou er weer niets van bakken...

 • Dries De muynck

  Geen zin, wat een pretentie, duidelijk splitsing nodig

 • Lieve Geyter

  Magnette doet alles om zijn postje te behouden als hij meegaat met NVA kan hij het volgende keer schudden bij zijn achterban om voorzitter te zijn want hij gunt Elio het niet. Eigen belang eerst!