Magnette gelooft dat herziening financieringswet niet nodig zal zijn

PS-kopstuk Paul Magnette.
BELGA PS-kopstuk Paul Magnette.
PS-kopstuk Paul Magnette gelooft dat het niet noodzakelijk zal zijn voor Wallonië om een herziening van de financieringswet te vragen. Met een beter beleid zal het immers mogelijk zijn een meer dynamische en sociale economie en een meer solidaire maatschappij te hebben. "Wij zijn geen vragende partij", verklaarde Magnette vandaag in De Zevende Dag op Eén.

Het was zijn eigen partijvoorzitter Elio Di Rupo die enkele weken geleden een pleidooi hield voor een herziening van de bijzondere financieringswet. Die regelt de geldstromen tussen het federale niveau en de gewesten en gemeenschappen in ons land. De wet werd tijdens de zesde staatshervorming hertekend, met meer responsabilisering. Omdat Wallonië economisch minder vooruitgang boekt, dreigt het vanaf 2025 geld te verliezen.

Maar Magnette is ervan overtuigd dat het zover niet hoeft te komen. Hij merkt ook op dat de werkloosheid in Wallonië de voorbije zes jaar maand na maand daalt. Het cijfer blijft weliswaar nog steeds te hoog, erkent de Europese lijsttrekker van de PS, maar hij verzekert dat de jobcreatie hoger zou liggen met betere maatregelen.

Coalities

Magnette spreekt overigens geen veto uit tegen N-VA en PVDA om na de verkiezingen te praten, al lijkt hij zo'n gesprekken maar weinig slaagkansen toe de dichten. Dat expliciteerde hij nadien via twitter. “Nee, wij zullen met de N-VA niet onderhandelen, wij willen niet over confederalisme spreken en wij willen geen tijd verliezen”, luidt het. Magnette herinnert eraan dat PS en N-VA bij de vorming van de regering-Di Rupo maandenlang rond de tafel hebben gezeten, maar dat dit niets heeft opgeleverd. Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar waren er ook gesprekken met PVDA, bijvoorbeeld in Charleroi en Molenbeek, "maar PVDA heeft zijn verantwoordelijkheid niet willen nemen".

“Als de PS nu linkse taal spreekt, dan is dat door ons”, klopt PVDA-voorzitter Peter Mertens zichzelf in een reactie op de borst. “Wij spelen de rol van locomotief op links”. Mertens stelt ook dat rond de tafel gaan zitten, een dialoog moet zijn. “Dat is vaak moeilijk met de PS. In Charleroi was er meer sprake van een monoloog”.

Magnette geeft nog aan dat indien de socialisten, dus PS en sp.a samen, de grootste familie vormen na de verkiezingen, zij hun verantwoordelijkheid zullen nemen en partners zoeken om een "solidaire maatschappij" te smeden. Vraag is of eerst wordt geprobeerd coalities te smeden in Wallonië en Brussel, zoals vijf jaar geleden. "Dat zal afhankelijk zijn van de uitslag van de verkiezingen", aldus Magnette. Als het mogelijk is overal progressieve meerderheden te vormen, dan kunnen de gesprekken volgens hem parallel verlopen. "We moeten pragmatisch zijn".
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Blok

  De Vlaamse partijen moeten nu eens eindelijk de krachten bundelen en zich niet meer laten gijzelen door de Ps.

 • Erik Maes

  alléén een deel van de huidige geldstroom zal verminderen, of liever een deeltje.

 • Geert Vandewalle

  Beter beleid, wat heeft hij dan de jaren er voor gedaan ????

 • Frank Kerstens

  En Vlaanderen maar geld blijven pompen in zieltogend Wallonië.?

 • Louis D'hondt

  Magnette is goed bezig de mensen in Vlaanderen, rechts te doen stemmen.