Magnette en Onkelinx gaan initiatief nemen voor Wallonië en Brussel

PS-voorzitter Paul Magnette en minister Laurette Onkelinx.
BELGA PS-voorzitter Paul Magnette en minister Laurette Onkelinx.
PS-voorzitter Paul Magnette en de Brusselse PS-voorzitster Laurette Onkelinx laten verstaan dat ze binnenkort initiatieven willen nemen voor de vorming van een Brusselse en Waalse regering. Ze willen een "progressief project" tot stand brengen. De PS blijft er wel bij dat de federale en regionale regeringsvorming parallel zou moeten verlopen.

Om al echt over een coalitievorming te spreken, is het te vroeg, zei Magnette. "Dat zal van de consultaties tijdens de volgende dagen en weken afhangen". Magnette zei wel dat hij voor "het meest sociale" project wil gaan. De PS-voorzitter erkent dat de MR erop vooruit is gegaan, maar voegt er aan toe "dat dit maar een van de factoren is". "Er zijn de absolute cijfers, maar wat fundamenteel is, zijn de zetels en zeker het project." De vorming van de verschillende regeringen moet parallel verlopen. "De sleutel is in handen van de koning", zei Magnette. "De koning zal initiatieven nemen".

Onkelinx ging al een stapje verder. "We gaan binnenkort initiatieven nemen. In de komende dagen zal ik contacten hebben rond de vorming van een progressief project." Onkelinx betreurt de slechte uitslag van Ecolo die volgens haar een goede partner was in de Brusselse regering. Maar ze merkte wel de "opmerkelijke score van het FDF" op.