Maggie De Block wil mentholsigaretten nu al verbieden, maar ze mag niet

.
Thinkstock .
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil mentholsigaretten in België al uit de handel halen, nog voor het Europese verbod in 2020 van kracht gaat. Ze stuit echter op protest van de Europese Commissie, die er zelfs mee dreigt op naar het Hof van Justitie te stappen. Dat staat vandaag in L'Echo.

De Europese Unie vaardigde in 2014 een verbod uit op tabak met aroma's, maar voor de relatief populaire mentholsigaretten werd een uitzondering gemaakt tot 20 mei 2020. In haar ontwerp van koninklijk besluit, die de Europese tabaksrichtlijn omzet, houdt De Block echter geen rekening met die uitzondering voor sigaretten met een muntsmaak. "De bescherming van de gezondheid, en met name die van jongeren, rechtvaardigt dat de maatregel zo snel mogelijk wordt omgezet", stelt de minister.

Verrassend genoeg gaat de Europese Commissie daar echter niet mee akkoord. In een advies aan de Belgische regering dreigt ze er zelfs mee om naar het Hof van Justitie van de EU te stappen als De Block haar ontwerp niet herwerkt. De Commissie wijst erop dat haar richtlijn bepaalt dat het verbod op gearomatiseerde tabak "over een langere periode moet worden verspreid om de consument de nodigde tijd te geven om over te schakelen op andere producten".
De Block blijft achter een verbod op mentholsigaretten vóór 2020 staan en laat het advies van de Commissie analyseren. Daardoor zit het koninklijk besluit nu al zes maanden in de koelkast.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raoul Rouma

  De uitstoot van ons Maggie is veel erger dan gedacht, dringende maatregelen dienen worden genomen.

 • Gerard Braeckmans

  En plots is ze bezorgd over de gezondheid van de mensen.

 • Marc Bohets

  Straf dat de EU deze ongezonde brol nog verdedigt door landen af te dreigen die dat iets sneller willen afbouwen. Dat toont nog maar eens aan dat de EU politicy eerder spreekbuizen zijn van de lobby organisaties ipv volksvertegenwoordigers. Waarom wordt er geen werk gemaakt van EU referenda ? Bvb over het zomer/winteruur waar vele mensen last van hebben. Oops die zouden hun plannetjes wel eens kunnen doorkruisen.

 • Matt Casters

  Mijn goeie vriend is nu bijna 30 jaar geleden gestorven door een astma aanval. Hij kon de menthol sigaretten niet laten, ze waren te verslavend maar helaas voor hem ook veel te schadelijk. Ik heb het de tabaksindustrie nooit vergeven en zal het ook nooit doen. Dus al de mensen die weer gaan afkomen met "alles is ongezond" die weten bij deze waar ze hun belachelijke opmerkingen kunnen steken.

 • Bob Boomer

  - Bij deze is het nog maar is duidelijk dat de elite regeert, althans de marionetten v/d elite! Een elite in Europa die zich verenigd heeft en er duidelijk de wetten uitdeelt. De winst op 1 en op 2 de gezondheid v/d winst. Mensen zijn bijzaak, die zijn er genoeg.