Maggie De Block: “Vervroegde verkiezingen? Daar zal de man in de straat voor betalen”

Photo News
N-VA deinst niet terug voor vervroegde verkiezingen. Maar minister Maggie De Block (Open Vld) waarschuwt: “Dan zet de partij de sociaal-economische hervormingen van de voorbije vier jaar op de schop. En wie betaalt dan de prijs? De man in de straat.” 

“In elk normaal land was de premier al naar de koning gegaan." Bart De Wever was duidelijk in ‘Het Laatste Nieuws’ dit weekend: N-VA heeft geen schrik van vervroegde verkiezingen. Zaterdagavond herhaalde zijn voormalige vicepremier Jan Jambon dat ook nog eens: ‘Ik denk dat dit feuilleton best stopt. Ik denk dat het in deze situatie, waarbij er een regering is die nauwelijks 52 van de 150 zetels in de Kamer heeft, het elke keer een eigenaardige situatie gaat zijn. Ik constateer dat er heel weinig ruimte is om te manoeuvreren en dat naar de kiezer gaan misschien toch wel de beste oplossing is.” 

In een gesprek met ‘Het Laatste Nieuws’ waarschuwt Maggie De Block (Open Vld) voor die piste: “N-VA heeft eindelijk gezegd wat ze wil: vervroegde verkiezingen. Dat is duidelijk. Maar dan zeg ik dat N-VA zo heel wat van ons sociaal-economische werk op de helling zet. Deze regering had een sociaal-economische missie. We hebben vier jaar goed samengewerkt. De werkloosheid was nog nooit zo laag. We hebben nu nog een grote welvaartsenveloppe te verdelen en er komt nog een sociaal akkoord aan. Wie gaat die prijs betalen, afgezien van de verkiezingen die ook geld kosten? De man in de straat. De gepensioneerden die hun pensioen niet zien stijgen, de werkenden die hun loon niet zien stijgen en de zieken en invaliden die de welvaartsenveloppe niet zien verdeeld worden. Puur omdat de begroting niet wordt gestemd.” De liberale minister verwijt N-VA dat ze het sociaal-economische beleid stokken in de wielen steekt om met zichzelf bezig te zijn. “Ik ben daarentegen positief ingesteld. Ik ben in de politiek gestapt om oplossingen te zoeken, niet om problemen te maken.” 

Kar gekeerd

Komende week wordt opnieuw een cruciale week in de Wetstraat. Veel hangt af of N-VA de minderheidsregering nog wil steunen voor bepaalde dossiers tot de verkiezingen van 26 mei 2019. En N-VA drijft haar prijs fors op. Zeker over het migratiebeleid, waar Maggie De Block na zeven jaar weer voor bevoegd is.Als ze hun kar 180 graden willen keren in het migratiebeleid, hoeven ze niet te verwachten dat wij enkel ‘ja’ zullen knikken”, waarschuwde Jan Jambon. 

Maggie De Block zucht diep. “Ik begrijp de reactie niet echt goed. N-VA weet goed genoeg welk beleid ik heb gevoerd in de vorige regering mét de PS. Dat beleid is uitvoerig besproken tijdens de regeringsvorming in 2014 en toen is er besproken om mijn beleid verder te zetten. Dat beleid is: streng maar rechtvaardig.” Ze benadrukt dat ze geen vragende partij is om opnieuw bevoegd te zijn voor Asiel en Migratie. “Maar als de kapitein het schip verlaat, moet een nieuwe kapitein komen. En door mijn ervaring op Asiel en Migratie was ik de geknipte kandidaat. Ik ga de draad oppikken, waar Theo Francken hem losliet.” 

Versnelde asielprocedure

Tegelijk drukt ze ook haar eigen stempel.“Ik ben streng, maar wat ik absoluut niet wil is dat kinderen in de vrieskou belanden en met onderkoeling naar het ziekenhuis moeten worden gebracht. Mensen in de wachtrij, schrijven we in. De asieldiensten kregen de opdracht om te doen wat ze aankunnen. Die 50 aanvragen per dag was een mondelinge instructie. Het woord quota dekt de lading niet. Het gaat er om dat je geen flessenhals maakt, waardoor mensen in de vrieskou belanden. Ik wil dat niét.” Ze gaat de aanvragen vervolgens in een versnelde procedure laten behandelen. “Op die manier weten we heel snel wie hier moet worden opgevangen en wie niet. Wie uit de boot valt, moet zo snel mogelijk terug naar het land van herkomst. Dat mag heel duidelijk zijn.” De Block kijkt ook naar extra opvangplaatsen. “We maken op dit moment een echte opvangcrisis mee. Ik heb gevraagd om te bekijken waar er extra plaatsen moeten komen." Hoeveel? Daar kleeft ze nog geen cijfer op. 

Dat haar pleidooi voor een “menselijker beleid” vorige week zondag - Theo Francken was de laan nog niet uit - gedoogsteun van N-VA niet aanmoedigt, wuift ze weg. Iedereen kent mij toch? Toen ik zeven jaar geleden staatssecretaris werd, heb ik een maand gezwegen om mij in te werken en een antwoord te bieden op de crisis destijds. Ik kreeg toen verwijten naar mijn hoofd geslingerd. Nu ken ik het departement en heb ik gesproken. En dezelfde partij tweet vandaag: ze had beter gezwegen. Of ik iets zei of niet, men stond klaar.” 
290 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bert carpentier Cafe te boelaer

  Vindt haar uitspraak niet erg slim over de kosten van de verkiezingen denk dat het kosten hetzelfde zijn dat ze vroeger plaats vinden dan in Mei waar een budget voor is . Wat weer maar eens aantoont dat ze proberen de mensen wat wijs te maken maar denk dat iedere normale persoon best begrijpt dat ze gewoon schrik heeft en beseft dat het haar laaste termijn erop zit en nog snel wat extra's in haar zakken te steken

 • Don Tessers

  Kijk nou, zelfs de consequenties en de verantwoordelijkheid nemen van jarenlange wanbeleid wordt op de burger afgeschoven. Schandalige opmerking van deze minister.

 • chris delanghe

  Dan zullen wij daar eens met veel plezier voor betalen !!! Dan weten we tenminstte waaraan ons belastingsgeld wordt besteed !!! We zijn toch al gewoon om beroofd te worden door het politici gegraai met hun uittredingsvergoedingen. Eéns raden wie daarvoor opdraait ??? Ook de man in de straat, of dacht ze dat al die vreemdelingen die ze naar hier haalt dat betalen ???!

 • Eric Van Aelst

  Misschien wordt de belg in het algemeen eindelijk een beetje slimmer. Telkens opnieuw is er gezucht en geklaag over de door de regering genomen beslissingen, en telkens opnieuw worden dezelfde "onnozelaars" herverkozen door diezelfde klagende en zagende "belgen". Wedden dat er na de verkiezingen opnieuw dezelfde profiteurs en graaiers aan de meet staan om hun zakken te vullen op onze kosten?

 • Lutgard Crombez

  En wie betaalt al die hoge overdreven uitstapvergoedingen van de ministers? Maggie probeert de mensen bang te maken maar die zijn het gewoon geworden om gepluimd te worden als een kieken... ten voordele van die onbeschaamde graaiers!