Maggie De Block tijdelijk minister van Justitie

BELGA
Maggie De Block (Open Vld) wordt tijdelijk minister van Justitie in de federale regering in lopende zaken, nu Annemie Turtelboom naar het Vlaamse niveau overstapt om er viceminister-president en minister van Financiën, Begroting en Energie te worden. Dat bevestigden Turtelboom en het kabinet-De Block aan Belga.

De Block was tot vandaag staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de federale regering-Di Rupo. Sinds haar aanstelling eind 2011 groeide ze uit tot de populairste politica van Vlaanderen, wat haar bij de verkiezingen van 25 mei maar liefst 131.713 voorkeurstemmen opleverde in Vlaams-Brabant.

Nu Annemie Turtelboom minister van Financiën, Begroting en Energie wordt in de Vlaamse regering-Bourgeois, is de tijdelijke promotie voor De Block dan ook allerminst een verrassing. Hoe lang ze minister van Justitie zal blijven, hangt af van de snelheid waarmee de coformateurs Kris Peeters en Charles Michel de verwachte "Zweedse" coalitie met N-VA, CD&V, Open Vld en MR op de been zullen krijgen.