Maggie De Block: “Regering gaat in beroep tegen verplichting om IS-moeders terug te halen”

RV
De Belgische regering gaat in beroep tegen de uitspraak van de Brusselse kortgedingrechter die besliste dat zes kinderen van IS-strijdsters en hun moeders naar België gerepatrieerd moeten worden. Dat heeft minister Maggie De Block (Open Vld) gezegd bij VTM NIEUWS. “Bij de kinderen moeten we onze verantwoordelijkheden opnemen. De moeders, dat is een andere zaak.”

De Brusselse kortgedingrechter besliste woensdag dat de zes kinderen van IS-strijdsters Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) uit Borgerhout naar België moeten gerepatrieerd worden. De moeders zitten met hun kinderen in het Koerdische kamp Al-Hol. Ook hen moet België volgens het vonnis terughalen.

“De regering zal in beroep gaan tegen die uitspraak”, kondigde De Block aan. Formeel moet die beslissing wel nog genomen worden. Dat is voor “de volgende dagen”, aldus de minister. Tegelijk wil De Block bekijken “wat we voor die kinderen kunnen doen”. “We moeten een onderscheid maken tussen de kinderen, die er niet voor kiezen om in dergelijke omstandigheden geboren te worden, en de moeders. Vier van de zes kinderen zijn Belgische kinderen, die hier ook grootouders hebben. Een van de kinderen is bovendien erg ziek. Daar moeten we onze verantwoordelijkheden opnemen.”

“De moeders is een andere zaak”

“De moeders, dat is een andere zaak”, vindt de minister. “Deze twee IS-vrouwen hebben doelbewust en herhaaldelijk ons land de rug toe gekeerd. Dat ze nu van ons verwachten dat we hen komen halen, vind ik een brug te ver. Dat is ons uitlachen”, aldus De Block op haar website. Om in de studio nog te vervolgen: “Zij zijn hier veroordeeld, hebben actief meegewerkt aan het voorbereiden van terroristische aanslagen. Daar zullen we goed de risico’s moeten inschatten en toch niet gewillig zijn.”

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten hield in het VRT-Journaal dezelfde lijn aan. “Als er kinderen zitten en in levensnood zitten, moeten we als land onze verantwoordelijkheid nemen”, argumenteerde zij. “Als het gaat over de moeders, dat zijn volwassen vrouwen die tegen elk advies in naar een oorlogssituatie zijn getrokken en gaan meedoen. Ze wisten dat het daar gevaarlijk was. Dus laten we proberen die kinderen die daar zijn te helpen. Die moeders gaan we niet terughalen.”

Francken: “Enige logische keuze”

De Block’s voorganger Theo Francken (N-VA) noemt de beslissing op Twitter de “enige logische keuze”. Volgens hem is er een grote kans dat de regering in lopende zaken de zaak zal winnen.

Verantwoordelijkheid

Child Focus is tevreden dat de federale regering haar verantwoordelijkheid wil opnemen en daarmee de deur op een kier zet voor de repatriëring van de kinderen uit conflictgebied. Dat zegt Heidi De Pauw, CEO van Child Focus in een reactie.

“Van in het begin ijveren we voor het vinden van een oplossing van de vaak nog zeer jonge kinderen die zich met hun mama’s maar in sommige gevallen ook alleen in kampen of elders in Syrië of Irak bevinden”, benadrukt De Pauw. “We willen ook benadrukken dat slechts 10 procent van de kinderen in Syrië of Irak werden gelokaliseerd, van heel wat kinderen hebben we geen idee waar ze zich bevinden of ze nog in leven zijn.”

Ook de Vlaamse kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen is tevreden dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt. Vanobbergen maakt zich ook sterk dat er meer dan voldoende opvang en begeleiding is voorzien als de kinderen terug hier belanden. “Ze kunnen opgevangen worden door hun grootouders of door pleegouders. Verder zijn er vzw’s die gespecialiseerd zijn in dat soort opvang. Ze zullen zeker niet aan hun lot worden overgelaten.”

Bekijk ook:
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marie Thumas

  Ouders die hun kinderen in gevaarlijke situaties brengen moeten hun ouderrechten ontnomen worden. Ze weten namelijk niet wat ze doen. Plaats de kinderen . Laat de ouders achter.

 • marc De Maeseneire

  Maggie voelt nattigheid, wanneer ze in beroep toch ongelijk krijgen, wast ons Maggie haar handen in onschuld. Wees gerust ze weet wat ze doet.

 • Wim Impens

  Dit is echt heel moeilijk. Per definitie horen kinderen bij hun ouders, maar als die ouders dit soort onverdedigbare keuzes hebben gemaakt om deel uit te maken van het kwaad in hoogsteigen persoon, verdienen ze allicht om weg van de ouders een kans te krijgen in het leven. De moeders zelf, sorry, geen medelijden, die kunnen maar het best blijven genieten van het leven in de oorden die ze zelf kozen

 • Paul Janssens

  De mislukte dokter heeft kritiek op Francken,wat heeft zij al gepresteerd buiten mensen hun terugbetalingen van geneesmiddelen af te nemen ?

 • Mario Bocque

  Die moeders spelen gewoon hun kinderen uit om te kunnen terugkeren naar België. België heeft die toch niet naar ginder gestuurd. Hoezo dan verantwoordelijk ? Ze gingen toch met hun kroost een jihad uitvechten in het nieuwe land van de belofte. Daarbij, hoe verknipt zijn die kinderen al niet ?